Muzikaal verhaal in baksteen, beton en hout

In 1968 kreeg Jørn Utzon de opdracht om een ​​nieuwe kerk in Bagsværd te ontwerpen, en hij vroeg de plaatselijke predikant: "Hoe maak je een heilige ruimte?"

Troldtekt, Aarhus valgmenighed
Photo: Thomas Mølvig, architect

De dominee antwoordde: "Je maakt geen heilige ruimte, een ruimte wordt heilig verklaard. Het kan overal zijn, zelfs onder een boom bijvoorbeeld.” Zo kreeg Utzon de vrije hand om een ​​ongeëvenaard meesterwerk van moderne Deense architectuur te ontwerpen.

In Åbyhøj, een voorstad van Aarhus, is een nieuwe kerk gebouwd voor de evangelische kerk Aarhus Valgmenighed. Het kan niet worden omschreven als een traditioneel kerkgebouw, maar eerder als een informele ontmoetingsplaats voor mensen die hetzelfde geloof en dezelfde waarden delen. Van buiten lijkt het gebouw op een indrukwekkende sculptuur van rood metselwerk met veel fijne details. Er zijn FlexStone-stenen gebruikt, die kleiner zijn dan bakstenen van standaardformaat en mogelijkheid bieden tot een schat aan innovatieve baksteenverbindingspatronen.

Het nieuwe kerkgebouw is ontworpen door architect Kjeld Ghozati MAA van E+N Architectuur. Kjeld Ghozati is sterk geïnspireerd door Jørn Utzon - zowel in zijn innovatieve benadering van bouwtechnologie als zijn principes voor het creëren van expressieve ontwerpen door kleine variaties in identieke elementen te introduceren. Kjeld Ghozati noemt het ‘muzikaal structuralisme’. Het FlexStone-formaat is ook zijn uitvinding.

Het grote verhaal

De kerkzaal is in 2010 opgeleverd. De kerk zelf ziet er eigenlijk vrij ruw uit. Onmiddellijk na de bouw had het een bijna ascetische uitstraling, als een magazijn met een hoog plafond. In 2015 is er een breed gelamineerd balkon bijgekomen met extra zitplaatsen op de eerste verdieping en ook een klaslokaal.

De ruwe betonconstructies worden verzacht door lichte Troldtekt akoestische panelen met geïntegreerde verlichting. Tussen de panelen zijn houten strips aangebracht om de eentonigheid te doorbreken en een meer verfijnde look te creëren.

Het schilderij Den Store Fortælling (The Great Narrative) van Arne Haug Sørensen werd in 2017 onthuld in verband met het feit dat Aarhus de Culturele Hoofdstad van Europa was. Dit markeerde de uiteindelijke voltooiing van het oorspronkelijke ontwerp van de architecten.