Opvallend ontwerp en levendige ruimte

‘Hjertet’ - The Heart - in Ikast is een nieuw buurthuis, centraal gelegen aan de hoofdweg en dicht bij de onderwijsinstellingen van de stad. De onderling verbonden groep puntgevels is een open en uitnodigende structuur die de omgeving met het complex verbindt.

De architectuur en materialen zijn eenvoudig en functioneel, maar bieden tegelijkertijd een kader voor een complex gebouw met een breed scala aan gebruikers en activiteiten. Inspiratie werd gehaald uit zowel agrarische gebouwen als het dorpsmotief, dat het gebouw een sterke identiteit heeft gegeven als een samenstelling van kleinere houten gebouwen.

International School Ikast-Brande (ISIB) bevindt zich direct naast The Heart en gebruikt regelmatig de drie zalen en ruimtes van het gebouw voor klassikaal onderwijs. Bovendien kunnen groepen en verenigingen van burgers vrij gebruik maken van de faciliteiten, zowel binnen als buiten. Het gebouw is een permanente residentie voor het gemeentelijk ‘UU’ jeugdbegeleidingscentrum en een winkel en café gerund door sociaaleconomische bedrijven. In het midden van het gebouw bevindt zich de hoofdtrap, die tevens dienst doet als zitplaats voor publiek tijdens lezingen, theatervoorstellingen of concerten.

Speciale ruimtes

The Heart bestaat uit verschillende hoofdruimtes. In het westen ligt de multifunctionele hal met een groot raamgedeelte met uitzicht op het voorplein. De ruimte heeft een gymnastiekvloer en spiegels aan één kant en kan daarom worden gebruikt voor gymnastiek en dans, maar ook voor grote lezingen.

De akoestiek is op dit gebruik afgestemd met Troldtekt akoestische panelen op de plafonds en op één muur. De verlichting is prachtig geïntegreerd in het plafondoppervlak en benadrukt het ongecompliceerde ontwerp van het gebouw.

Troldtekt akoestische panelen zijn ook gebruikt in de Reflectie kamer, die kleiner is. Hier zijn alle muren en het plafond bedekt met houten strips die, samen met de hanglamp, een bijzonder intieme sfeer creëren die perfect is voor yoga en pilates, maar ook voor meer formele evenementen.

In de derde kamer, de Street sporthal, zijn grijze Troldtekt akoestische panelen gebruikt voor het plafond en aan de bovenkant van de muren. Hier kunnen schaatsers en andere straatsportliefhebbers oefenen wanneer de buitenomstandigheden dit verhinderen. C.F. Møller Landscape heeft een dynamisch landschap gecreëerd voor ontspanning en vele soorten activiteiten.

Feiten

Project:
Gemeenschapscentrum voor cultuur en kennisdeling in Ikast, Denemarken
Architecten:
C.F. Møller Architects
Klant:
Ejendomsselskabet ISIB
Troldtekt Producten
Plafond- en wandbekleding:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 en Grijs 202
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect & Thomas Mølvig, architect

Awards

Winnaar van de Civic Trust Awards 2020.

Winnaar van de Iconic Award 2019: Innovatieve Architectuur en De Internationale Architectuur Award 2019.