Jeugdcultuur staat centraal in Ringe

In het centrum van Ringe is ruimte gecreëerd voor een aantal nieuwe culturele activiteiten voor kinderen en jongeren. Het aanbod aan activiteiten in de voormalige ziekenhuisgebouwen is groot. Er is een cafégedeelte en activiteiten met literatuur, dans, muziek en beeldende kunst. Creativiteit kan nu bloeien en zich ontvouwen en deel worden van het leven in de stad.

Kulturzonen - de cultuurzone - is de naam van de nieuw opgerichte culturele voorzieningen voor kinderen en jongeren die in en rond Ringe wonen, een klein stadje op Funen.

De naam geeft aan dat dit niet zomaar een enkel gebouw is, maar een grotere faciliteit. Kulturzonen omvat de bibliotheek van de stad, een parkour-gebied en twee oudere gebouwen met de muziekschool en een cultureel centrum. De bewegingsruimte op de begane grond komt uit op een kleine buitenruimte, die ook kan worden gebruikt. De voormalige gebouwen van het ziekenhuis, die nu de thuisbasis zijn van de muziekschool en het cultureel centrum, dateren uit respectievelijk 1885 en 1913. Na de sluiting van het ziekenhuis is Kulturzonen nu een nieuwe locatie voor verschillende activiteiten die vooral zijn gericht op jongeren in de stad.

Functionele layout

De muziekschool is met succes gerenoveerd om goede faciliteiten te bieden voor het lesgeven met een scala aan verschillende grote ruimtes, allemaal met een goede akoestiek. Het interieur is modern met heldere kleuren en decoratieve tonen. In een aangrenzend gebouw dansen mensen de dag weg in de bewegingsruimte, een goed geproportioneerde ruimte met een gewelfd plafond en waar de balken zijn gebruikt om verlichting en ventilatie aan te brengen. Robuuste, zwarte Troldtekt panelen op één muur en op de plafonds zorgen voor een goede akoestiek voor muziek, theater en dans.

Tijdens de renovatie lag de nadruk op het verbeteren van de akoestiek in de bestaande gebouwen. De muziekkamers beschikken daarom nu over een effectieve geluidsisolatie en nagalmtijden die aan de moderne normen voldoen. De ruwe uitstraling met blootgestelde installaties was een bewuste beslissing aan de kant van de architect. Creatieve workshops zijn ook in hetzelfde gebouw gevestigd en vanaf een charmante bovenste verdieping met een groot raam is het mogelijk om neer te kijken op de activiteiten die plaatsvinden in de bewegingsruimte. Naast de ingang is er een cafégedeelte, waar jongeren in Ringe en gebruikers van het gebouw elkaar kunnen ontmoeten voor een kop koffie.

Feiten

Project:
Muziekschool en cultureel centrum in Ringe, Denemarken
Architecten:
Skala Arkitekter
Klant:
Gemeente Faaborg-Midtfyn
Troldtekt Producten
Wand- en plafondpanelen:
Troldtekt en Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
wit en zwart
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol), fijn (houtwol 1,5 mm)
Text & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Awards

Genomineerd voor de Deense Retrofit Award 2018 (RENOVER prisen).