Contrasterend maar harmonieus gebouw

De opening van de bibliotheek / het cultureel centrum van Tingbjerg vormt een gewaagd nieuw aandachtspunt voor de wijk Tingbjerg in het noordwesten van Kopenhagen. Een eenvoudig architectonisch ontwerp nodigt u binnen uit. Bij het betreden van de bibliotheek en het culturele centrum voelt de plaats onmiddellijk als een warme en veilige omgeving.

Tingbjerg werd gebouwd als een woonproject in de jaren ’50 en vandaag is het hele gebied geklasseerd. Naast de prachtige flatgebouwen met gele baksteen vallen ook de school en de plaatselijke winkels onder het plan. Op basis hiervan richtte COBE Architects zich op het ontwerpen van een gebouw dat qua omgeving en schaal overeenkomt met zijn omgeving, maar toch met een onafhankelijke persoonlijkheid.

Het gebouw is via de ingang verbonden met de school, maar strekt zich vanaf dit punt zijwaarts en opwaarts uit in de richting van de straatgevel, waar grote ramen zowel letterlijk als figuurlijk licht werpen op de activiteiten die op alle verdiepingen plaatsvinden. De holistische ideeën van COBE over het gebouw betekenen dat het moet worden ervaren als een geïntegreerd omhulsel, zowel van buiten als van binnen. Er is daarom een hoge mate van consistentie tussen de materialen en de algehele look.

Hout op zwart
Als je de bibliotheek / het cultureel centrum binnenstapt, krijg je meteen een idee van het hele gebouw en waardeer je het sterke gevoel van samenhang. Je kunt alles wat op elk niveau gebeurt voelen en het prikkelt je nieuwsgierigheid, zodat je het wilt verkennen. Het doel om een gemeenschappelijke ruimte en een cultureel centrum te creëren, is met succes gerealiseerd. Als je in een grote kamer bent terwijl je jezelf in een boek of een creatief project onderdompelt is een goede akoestiek van belang.

Daarom zijn alle horizontale plafonds bekleed met Troldtekt akoestische panelen in naturel crème, met uitzondering van de grote hal die een mooie houten strook heeft. De houten stroken op het grote schuine plafond en de wanden zijn aangebracht op zwarte Troldtekt panelen, een combinatie die zorgt voor een zeer effectieve geluidsdemping.

Hout is een terugkerend materiaal in de bibliotheek / cultureel centrum en zorgt voor rust en stilte in een druk gebouw, terwijl het textuur aanbrengt die overeenkomt met de Troldtekt akoestische panelen en betonnen vloeren. Het contrast tussen het hout en de zwarte Troldtekt plafonds weerspiegelt de contrasten in de gevel.

Feiten

Project:

Tingbjerg Bibliotheek/Cultureel Centrum, Denemarken

Architecten:

 COBE Architects

Klant:
Stad Kopenhagen, woningvereniging fsb en SAB
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt en Troldtekt Plus akoestische panelen + houten strips als klantoplossing
Kleur:
Zwart 207 en naturel crème
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten, K0
Montage:
Speciale oplossing
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Awards

Het cultureel centrum Tingbjerg is finalist bij de Danish Design Award 2019 in de categorie Liveable Cities.

Tingbjerg Bibliotheek/Cultureel Centrum is opgenomen in de Archilovers’ Beste van 2018 lijst, van de meest “geliefde” projecten gepubliceerd door Archilovers in 2018. Bekijk de lijst hier >

Het Wallpaper magazine heeft de Tingbjerg bibliotheek/cultureel centrum opgenomen in hun gids van de mooiste bibliotheken ter wereld 2018. Bekijk de gids hier >