Veel meer dan theater

Het nieuwe Vendsyssel Teater is gelegen naast het treinstation in Hjørring, slechts enkele meters verwijderd van haar voorganger. Het heeft een simpel maar toch dynamisch exterieur dat opvalt en wordt benadrukt door de roestrode stalen façades.

De achterkant van het complex is bekleed met gehard glas-in-lood, dat ’s avonds wordt verlicht vanuit de binnenkant van het gebouw. Met haar grote raampartijen,  die uitkijken op de straat en het voorplein,  heeft het gebouw een verwelkomend gevoel en is er een nauw verband tussen de binnen- en buitenkant.

De foyer met hoge plafond is mooi ingericht om tegemoet te komen aan verschillende functies. De ticketverkoop, het café, het restaurant en de lounge liggen als eilandjes in een vierkant, dat doorloopt naar het grote half circulaire auditorium met plaats voor 450 man. Het is een afwisselende omgeving die je meteen welkom laat voelen. Het “vierkant” verbindt de 5 verschillende auditoriums, wat  het theater toelaat een breed scala aan culturele evenementen te presenteren.

Ontmoeting van contrasten

Al gebeurt er altijd veel in het Vendsyssel Teater, schmidt hammer lassen architecten heeft succesvol een gevoel van esthetische kalmte gecreëerd. De juiste balans vinden tussen populaire en elite cultuur is vaak een uitdaging, maar dit werd succesvol bereikt door bewuste materiaalkeuzes en een informeel interieur design.

Doorheen het gebouw wordt het ruwe afgewisseld met het verfijnde. Het interieur van het hoofd theater auditorium is helemaal zwart, terwijl de concerthal licht en elegant is. De zwarte kleur is ook prominent, alhoewel niet dominant, in de foyerruimtes, waar het een verenigend effect heeft. Hier vind je zwart gespoten Troldtekt akoestische panelen als een mooi en akoestisch element in de samenstelling. Troldtekt panelen werden ook gebruikt in bijvoorbeeld de administratiekantoren op de eerste verdieping, en om de wanden te bekleden in de repetitieruimte, die ook dienst doet als kindertheater.

Feiten

Project:
Vendsyssel Theater in Hjørring, Denemarken
Architecten:
schmidt hammer lassen architects
Klant:
Gemeente Hjørring en Realdania
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt & Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème & zwart 207
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol) & ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten, K0, geïnstalleerd met Troldtekt schroeven
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Fotos:
Thomas Mølvig, architect

Awards

Vendsyssel Theater kreeg een eervolle vermelding in de “Open” categorie bij de Deense “Schoolgebouw van het Jaar 2017” award ceremonie.

Het theater werd ook opgenomen in de “Best of Archilovers 2017” lijst.
Archilovers is een internationaal online netwerk voor architecten en ontwerpers, en in 2017 werden er ongeveer 50.000 projecten gepresenteerd op het portaal. De “Best of…” lijst is samengesteld uit projecten die de meeste “likes” hebben gekregen.

Vendsyssel Teater kwam in 2016 op het britse architectuur- en designtijdschrift Dezeen Magazines lijst over "Top 12 buildings to look forward too in 2016".