Accommodatie in een natuurlijke omgeving

Danhostel Kopenhagen Amager fungeert als een toegangspoort tussen de stad en het schilderachtige Amager Fælled. Dit idee werd zoveel mogelijk opgenomen in de recente renovatie van het jeugdhostel. Zorg voor het milieu komt ook tot uiting in het hergebruik van bestaande materialen, waaronder Troldtekt akoestische panelen.

Het binnenbrengen van de natuurlijke omgeving in Danhostel Kopenhagen Amager was een topprioriteit toen het hostel zijn jaren 70-look verving door een nieuwe receptie en lounge in Scandinavische stijl. Het doel was om een interieur te creëren dat harmonieert met de schilderachtige omgeving van Amager Fælled en dat buitenlandse bezoekers introduceert in het Deense concept van hygge.

“Vroeger was de receptie slechts een verbindingskamer waar je je sleutels ophaalde voordat je verder ging. Het leek op het centraal station van Kopenhagen, met oranje vloertegels en veel rode baksteen, terwijl de receptie zelf een kleine, afgesloten balie was, weggestopt in een hoek. Sindsdien heeft het een complete facelift gekregen, ”zegt Mia Scheel, architect, MAA en partner bij ZESO Architects, die de opdracht kreeg voor dit renovatieproject.

“We namen de omgeving van het hostel als uitgangspunt. Het idee is dat je niet alleen hier overnacht, maar dat je op ontdekkingstocht gaat in een natuurcentrum terwijl je incheckt en andere gasten ontmoet in het café. Het hostel moet een unieke stedentripervaring bieden, in plaats van alleen maar een slaapplaats te zijn, ”legt ze uit.

Bestaande materialen hergebruikt

De architecten hebben de hele ontvangstruimte heroverwogen. Zichtbaarheid en openheid naar de gasten toe zijn een belangrijk kenmerk, omdat het personeel nu klaar staat om gasten te ontvangen in een geïntegreerd café en een lounge met omliggende zitplaatsen. De lounge is samengesteld met behulp van organische materialen zoals mosmuren en groene planten. Op de planken van berkenfineer kunnen gasten de lokale flora en fauna van Amager Fælled bestuderen.

De uitgestrekte, open ruimte is heeft hoge plafonds en het originele akoestische plafond van Troldtekt heeft een nieuw leven gekregen tijdens de renovatie. De panelen zijn wit geverfd, omdat de panelen hun akoestische eigenschappen volledig behouden, zelfs als ze opnieuw worden gespoten, en de originele vloertegels zijn verborgen onder een cementcoating.

“Over het algemeen hebben we een aantal goede en vertrouwde materialen en oplossingen gebruikt en deze effectief gecombineerd. Het is een fijne mix tussen het nieuwe en het oude, want er waren al een aantal goede dingen om op te bouwen. Om de impact op het milieu tot een minimum te beperken, hebben we ervoor gekozen om de duurzame materialen op verschillende oppervlakken in de kamer opnieuw te gebruiken, terwijl we ze verfraaien met een nieuw likje verf, ”zegt Mia Scheel.

Natuurlijke aantrekkingskracht

De nieuwe receptie verwelkomt gasten zodra ze door de deur binnenkomen. De receptie dient ook als bar, waar de akoestiek aanzienlijk is verbeterd met nieuwe Troldtekt akoestische panelen in een natuurlijke afwerking. Gasten kunnen nu hun drankjes meenemen naar een tussenverdieping boven de bar, waar een zitgedeelte is. Veel mensen maken gebruik van deze gelegenheid.

“We hebben de ontvangstruimte geoptimaliseerd met betrekking tot de instroom van daglicht, het gastvrije gevoel en de workflows. Het is een veel mooiere ruimte geworden op het gebied van verlichting en akoestiek  en er is een veel sterkere verbinding tussen de binnen omgeving en het omliggende natuurlijke landschap. Het gevolg is dat gasten instinctief hier graag tijd doorbrengen. Ik denk dat mensen inherent graag in de nabijheid van de natuur zijn ', zegt Mia Scheel.

Feiten

Project:
Renovatie Danhostel Kopenhagen Amager, Denemarken
Architecten:
ZESO Architects
Klant:
Danhostel Copenhagen Amager
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Bevestiging:
Met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
ZESO Architects