Één gebouw - één werkplaats

DIN Forsyning is het resultaat van een fusie tussen de openbare nutsbedrijven Varde Forsyning A/S en Esbjerg Forsyning A/S, die nu een gedeeld hoofdkantoor hebben aan de rand van Esbjerg. Op het gebied van vorm en grootte, is de nieuwe zetel van het kantoor ontworpen om goed op te gaan in de schilderachtige omgeving. Twee gebouwen lijken uit de grond te zijn gerezen en gefuseerd te zijn om één dynamische unit te vormen.

Op het eerste gezicht lijkt het gebouw erg homogeen en sculptureel, maar het is in feite vrij complex met een combinatie van verschillende hoogtes en hellende gevels. De twee hoofdblokken zijn gefuseerd in het midden, wat een verwelkomende ingang creeërt voor medewerkers en bezoekers. Het hart van het gebouw bevindt zich op de plek waar de vleugels en verdiepingen samenkomen, en bestaat uit een prachtig ontworpen atrium met een hoofdtrap die de twee verdiepingen verbindt.

Het gebouw bevat flexibele kantoorruimtes voor de administratie en dagelijks management van de waterfaciliteit. Deze wordt gespiegeld door een vleugel voor workshops, laboratoria en een hoge opslagruimte. Een lange, dwarse betonnen muur creeërt een expansief “oppervlak” tussen de kantoren en de werkplaats faciliteiten, en biedt ook een achtergrond voor de kantine, die “vandhullet” of “het watergat” genoemd wordt.

Bewuste kleurkeuzez

De bedoeling was om een gevoel van gelijkheid te creeëren tussen de verschillende functies, waar de medewerkers samenkomen en een aangename werkomgeving ervaren, inclusief een goede akoestiek. Op basis hiervan werd Troldtekt gekozen als verenigend materuaal, dat succesvol gebruikt werd in de vergaderruimtes, laboratoria en opslagruimte.

De interieurkleuren zijn erg grafisch met zwart of witte oppervlakken gebroken op geselecteerde locaties. In de kantoorruimtes werd een klein aantal muurpartijen geverfd in een warme blauwe kleur, terwijl andere muren grote tekeningen bevatten die medewerkers voorstellen in verschillende werksituaties. Feloranje gekleurde muren en Troldtekt panelen domineren de gangen tussen het atrium en de opslag-/werkplaatsfaciliteiten. Een opvallende oplossing, die ook een gevoel van openheid tussen de verschillende afdelingen benadrukt.

Feiten

Project:
DIN Forsyning – bedrijfszetel, Esbjerg, Denemarken
Architecten:
Friis & Moltke Architecten
Klant:
DIN Forsyning
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 & RAL 1028
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5, geïnstalleerd met C60 profielsysteem
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Certificaat

Gebouwd in overeenstemming met de Deense energie-eisen in BR2020 en ingediend bij de German Sustainable Building Council (DGNB) voor een Goud certificatie