Ruimte voor spel

Het ontwerp van de kleuterschool Børnehuset Himmel og Hav (Hemel en Zee) is gebaseerd op een sterk architecturaal idioom dat de binnen- en buitenomgevingen prachtig integreert. Het vormt een verenigd geheel met veel verschillende soorten kamers en voldoende speelruimte.

Rode kleidakpannen zijn gebruikt om alle gevels van de kleuterschool te bekleden en zijn in veel opzichten een geschikt materiaal. De aangrenzende gebouwen - een kerk en een school - zijn gebouwd uit traditionele rode baksteen en het nieuwe gebouw past er daarom goed bij. Dakpannen zijn robuust en helpen om ervoor te zorgen dat het gebouw kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is. Net als gestapelde bakstenen zijn de elementen die deel uitmaken van de kleuterschool gecentreerd rondom het ‘Rode Plein’, het middelpunt van de instelling. De kleinere units bieden ruimte om tijd buiten door te brengen, zowel op als rond het gebouw.

Veel verschillende soorten ruimtes

Binnen voelen de 'stenen' niet als elementen die de ruimte onderbreken, maar als een manier om de functies te verdelen. De ruimtes voor de baby’s en kleuters zijn bijzonder ruim vanwege hun indeling en het daglicht dat vanuit verschillende richtingen binnen valt. De kledingruimtes zijn zo groot dat er ook ruimte is voor de kinderen om te spelen en activiteiten te ondernemen. De kleuterschool heeft een goede ruimtelijke doorstroming, wat bijdraagt aan de positieve sfeer in het hele gebouw. Witte Troldtekt akoestische panelen zijn op alle plafonds geïnstalleerd als een terugkerend materiaal en dragen bij aan het aangename binnenklimaat.

Naast de dagbestedingsruimtes heeft de kleuterschool het centrale Rode Plein, dat wordt gebruikt voor alles van kinderyoga tot de kostuumparades van Shrovetide. De kamer is grafisch ingericht met het silhouet van de skyline van de stad en kleine huizen met ramen. Vanaf hier loop je door naar een bewegingsruimte, waar kinderen kunnen spelen met schuimkussens en andere spelactiviteiten. Deze kamer onderscheidt zich ook met zwarte Troldtekt plafonds en een combinatie van zwart geverfde en met fineer beklede muren. Daglicht is hier ook dominant, met grote ramen die een panoramisch uitzicht bieden op verschillende kompaspunten.

Feiten

Project:
Børnehuset Himmel & Hav / Den Røde By in Skovlunde, Denemarken
Architecten:
RUBOW arkitekter A/S
Klant:
Gemeente Ballerup
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101 & Zwart 207
Structuur:
Extreem fijn (0,5 mm houtwol) en ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5 en K5-FN
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect