Boskleuterschool met ingebouwde toekomst

In Tørring is de hemel helder en de rivier Gudenåen slingert door de stad. Aan de rand van de stad ligt de boskleuterschool Myretuen al een aantal jaren gehuisvest in een oude boerderij. De ruimte was echter te krap geworden, daarom werd besloten om de oude instelling te vervangen door een nieuwe Myretuen op hetzelfde perceel.

De zwarte houten gevels zijn uitnodigend en geven het gebouw cottage-achtig gevoel. Hoewel het gebouw slechts één verdieping telt, is de nok hoog, waardoor er op de gevels ruimte ontstaat voor een reeks vierkante ramen op verschillende hoogtes. De structuur is compact en heeft een scala aan esthetische details.

Russisch fornuis van gerecyclede tegels

Het gemeenschappelijke plein is het hart van het gebouw en dient als een centrum voor spelen en leren. Het bevat een kinderkeuken, een Russisch fornuis en een mini-podium. De kamer met hoog plafond heeft een dwars dakraam dat de relatief grote ruimte veel natuurlijk licht biedt. Tegelijkertijd kan het ook worden gebruikt voor efficiënte ventilatie.

Vanaf het gemeenschappelijke plein is er - via een groot raam - toegang tot een overdekt terras en een speeltuin, waardoor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten ontstaat. Op deze manier wordt de natuur binnengelaten in de kleuterschool. Arkitektfirmaet Frost Larsen heeft met zijn gebruikelijke grondigheid een aantrekkelijk en functioneel concept ontworpen voor zowel kinderen als volwassenen.

Zowel plafonds als wanden zijn bedekt met Troldtekt akoestische panelen in de overgrote meerderheid van de kamers. Het grijze plafond vormt een elegant contrast met het lichte interieur.

Supervisor Rigmor Jespersen zegt:

“Onze wortels waren gevestigd in een oude boerderij en we wilden een deel van die gezellige sfeer in de nieuwe constructie brengen. Een van deze initiatieven omvat onze Russische kachel, die is opgebouwd uit gerecyclede tegels, en het heeft een prachtig visueel effect als het brandpunt van het gebouw. Als gebruikers zijn we gedurende het hele proces betrokken geweest en de architecten hebben begrepen hoe we onze wensen kunnen vertalen naar een huiselijke omgeving die er ook modern uitziet. ”

Feiten

Project:

Boskleuterschool Myretuen. Dagopvang voor 12 crèchekinderen en 50 kleuterschoolkinderen

Architecten:
Arkitektfirmaet Frost Larsen
Klant:
Gemeente Hedensted
Troldtekt Producten
Plafond- en wandpanelen:
Troldtekt en Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
Naturel grijs
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto:
Thomas Mølvig, architect