Duurzame kinderopvanginstelling

De voorschoolse kinderopvanginstelling Rådyret in Støvring, Noord-Jutland, is een uitstekend voorbeeld van hoe mooie, duurzame en functionele architectuur voor kinderen kan worden gerealiseerd door ambitie en samenwerking.

In een nieuwe woonwijk in Støvring, ten zuiden van Aalborg, heeft de kinderopvanginstelling Rådyret haar deuren geopend voor kinderen tussen zes maanden en zes jaar. De indeling is georganiseerd langs een centrale gang met gemeenschappelijke ruimtes en ruimtes voor de verschillende groepen kinderen.

De instelling werd gebouwd met behulp van dwars gelamineerde houten elementen, met verticale houten bekleding op de gevels. Het dak is zo ontworpen dat daglicht vanuit de dakramen via de gang de kamers binnenvalt en het daglicht vanuit de ramen op het zuiden aanvult.

De akoestiek is gedurende het hele project een topprioriteit geweest en de hellende oppervlakken en schuine hoeken in veel van de kamers zijn een integraal onderdeel van het akoestische ontwerp. Troldtekt akoestische panelen op de plafonds helpen om aan de hoge akoestische eisen te voldoen en dragen ook positief bij aan de DGNB-certificatiecriteria.

Duurzaamheid vanaf het begin ingebouwd

Gitte Gylling H. Olesen is nauw betrokken geweest bij alle aspecten van het project als DGNB-auditor en Hoofd Duurzaamheidsspecialist bij Ramboll. Ze zegt: “Onze samenwerking met de hoofdaannemer en de klant was uitstekend, waardoor het DGNB Goud-certificaat kon worden behaald. Bovendien trad Ramboll op als adviserend architect en ingenieur, waardoor ons duurzaamheidsteam een natuurlijke rol kon spelen in het geïntegreerde ontwerpproces. ”

Om een DGNB Goud-certificering te behalen, zijn de meest energie-efficiënte en gecertificeerde materialen gekozen binnen het budgettaire kader. Omdat ook de prestaties van het gebouw in gebruik worden beoordeeld, worden inspanningen gedaan om de onderhoudsvereisten en dus de bedrijfseconomie te minimaliseren.

Feiten

Project:

Kinderopvanginstelling Rådyret in Støvring, Denemarken

Architecten:
Rambøll Arkitektur & Design Aalborg
Klant:
Rebild Gemeente
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt en Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt schroeven
Accessoires:
Troldtekt inspectieluik
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Certificaat

Kinderopvanginstituut Rådyret heft een DGNB Goud certificatie