Temidden van het duingras en de weidse vlakten van de westenwind

Tussen de buitenste duinenrij bij Søndervig ligt een nieuw vakantiehuis. Het exterieur past in de traditionele regionale stijl, hoewel het pas in het voorjaar van 2020 klaar is.

Ebbe Dueholm Sunesen kocht in 2018 een stuk grond dat zelden te koop komt. Te midden van de buitenste duinen van de winderige en adembenemende, ruige natuurlijke omgeving van Søndervig, heeft hij een nieuw vakantiehuis laten ontwerpen en bouwen dat perfect in het landschap past. Het huis is omgeven door de natuur- je hoeft slechts de deur te openen.

Het gebouw heeft de vorm van een lange rechthoek en de zijde die uitkijkt op de Noordzee is eenvoudig ontworpen, met grote ramen die uitzicht bieden op het landschap.

“We hebben elke druppel van het potentieel van de site benut. Het huis is langgerekt, waardoor je vanuit elke kant zo het duinlandschap in kijkt. Als je aankomt, rijd je over een kleine heuvel - een soort grens die aangeeft dat je nu op vakantie bent en het lawaai en de drukte van het verkeer achter je hebt gelaten", zegt Ebbe Dueholm Sunesen.

Hij woont in Kopenhagen en het vakantiehuis zal dus voornamelijk worden verhuurd. Maar Ebbe Dueholm Sunesen is verliefd geworden op het huis tussen de duinen en het is daarom ook een nieuwe ontmoetingsplaats geworden voor zijn familie, die verspreid over Denemarken woont.

Zoektocht naar warmte en natuurlijkheid

Het vakantiehuis is gebouwd met klassieke materialen voor de regio, waaronder een rieten dak en roodbruine bakstenen.

“We hebben geprobeerd een huis te maken dat qua stijl lijkt op de oude duinboerderijen. We hebben alle fijne details van de romantische provinciale stijl verwijderd en gekozen voor een meer minimalistische look.

Ebbe Dueholm Sunesen kenmerkt het interieur als jaren ‘ 70 stijl, met gepleisterde muren en zichtbare balken en een voorkeur voor materialen als eiken, steen en leer.

“Ik heb een voorliefde voor oude dingen en materialen die patineren. Dit wordt gedreven door een zoektocht naar warmte en natuurlijkheid - in plaats van de glanzende en gepolijste oppervlakken die je vaak aantreft in nieuwe huizen. Ik heb ook kleuren gebruikt – niet alleen grijs, zwart of wit.”

 Het vakantiehuis is gebouwd door de vader van een vriend van Ebbe Dueholm Sunesen, die al 30 jaar gespecialiseerd is in dit type huis aan de westkust. Het huis moet niet alleen bestand zijn tegen slijtage van huurders, maar ook robuust genoeg zijn om de harde westenwind te doorstaan.

Natuur geïntegreerd in de architectuur

De zeer open ruimtes en hoge plafonds vormen een akoestische uitdaging in de nieuwbouwwoning. Troldtekt akoestische plafonds in naturel crème werden daarom in het huis geïnstalleerd.

“Everyone comments on how good the acoustics are, without being prompted. There are a few rooms with no Troldtekt panels, such as the bathroom, and you immediately notice the difference. They reverberate, and it’s not pleasant to be in these rooms in the same way as in the rest of the house.”

“Iedereen zegt ongevraagd hoe goed de akoestiek is. Er zijn een paar kamers zonder Troldtekt panelen, zoals de badkamer, en je merkt meteen het verschil. Ze weergalmen en het is niet even prettig om in deze kamers te zijn als in de rest van het huis.”

Het vakantiehuis is ontworpen door Anni Baun Danielsen van BaunArkitektur. Het opnemen van de natuur in het huis is één van de doelen van de architect geweest. Troldtekt heeft in dit opzicht een sleutelrol gespeeld, merkt ze op:

"Als je in huis bent en omhoog kijkt naar de Troldtekt panelen, is het bijna alsof je het rieten dak van onderaf ziet."

"Dit is precies het organische effect dat we voor het vakantiehuis wilden", voegt Ebbe Dueholm Sunesen toe.

Feiten

Project:
Vakantiehuis in Søndervig, Denemarken
Architekten:
BaunArkitektur
Klant:
Ebbe Dueholm Sunesen
Troldtekt producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Ultrafijn (1.0 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten, K0
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect