Bungalow uitbreiding

Mikkel Thisted, een architect, woont met zijn gezin in een traditionele bungalow uit de jaren ‘30 in Valby, in het zuidwesten van Kopenhagen. Het huis is onlangs uitgebreid met 45 vierkante meter, waardoor de familie directer toegang heeft gekregen tot de tuin.

Het is overbodig om te zeggen dat Mikkel Thisted de uitbreiding zelf heeft ontworpen. Geïnspireerd door de woonarchitectuur uit de jaren dertig met ronde balkons, heeft hij de uitbreiding ontworpen als een onafhankelijk element met afgeronde hoeken, zodat het nieuwe harmonieert met het oude.
 
Van buiten scheidt een glazen gedeelte het bestaande huis, maar binnenin is er een vloeiende overgang tussen de ruimtes. Waar de twee structuren samenkomen dient de bakstenen gevel als binnen gevel en voegt charme toe. De nieuwe ruimte omvat een slaapkamer, een badkamer en een woonkamer met directe toegang tot de tuin.
 
De uitbreiding is een modulaire constructie bestaande uit twee modules, die voor 95 procent werden voltooid in een overdekte werkplaats in Vejle, waarna ze werden vervoerd op twee grote diepladers naar Valby. Een mobiele kraan hees vervolgens één module per keer over het hoofdgebouw vanaf de weg en liet ze op de voorbereide funderingen zakken. De modules arriveerden om negen uur ’s ochtends en waren tegen lunchtijd op hun plaats.
 
Structuur en daglicht
De nieuwe kamers zijn licht en luchtig met grote ramen en de royale plafondhoogte. De afgeronde hoeken zijn een leuke toets aan de binnenkant en definiëren de uitbreiding als een onafhankelijke structuur.

Op de plafonds heeft de familie ervoor gekozen Troldtekt Rhomb akoestische panelen te monteren met een onderscheidend ruitpatroon, om het plafond een driedimensionale uitstraling te geven. Het plafond helpt de ruimtes in de uitbreiding te verenigen en zorgt tegelijkertijd voor een goede akoestiek.

De materiaalkeuze was doorslaggevend voor de uitbreiding als geheel. De structuur van de Troldtekt plafondpanelen past goed bij de zichtbare bakstenen muur en het hout rond de ramen en de nieuwe houten treden die de drie niveaus in het huis verbinden. Dit palet aan materialen geeft de nieuwe uitbreiding ook een authentiek en warm gevoel.

Feiten

Project:
Uitbreiding in Valby, Denemarken
Architecten:
Mikkel Thisted
Klant:
Sabine Lundgaard en Mikkel Thisted
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt Rhomb akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Montage:
Met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect