Een moderne school op oude grond

Managers en medewerkers kregen de kans om het project Djurängsskolan, een school in een schilderachtig gebied ten noorden van Kalmar, Zweden, mede te heruitvinden. Het resultaat is een school met duurzame materialen, felle kleuren en superieure akoestiek.

Na drie en een half jaar ballingschap op een nabijgelegen school zijn leerlingen en leraren teruggekeerd naar hun eigen school - of liever een geheel nieuwe versie ervan. De oude Djurängsskolan school ten noorden van het centrum van Kalmar is gesloopt en een nieuwe school werd vanaf de grond opgebouwd. De structuur van de nieuwe school, ontworpen door Tengbom Arkitekter in Kalmar, is modern met grote, open ruimtes en oppervlakken.

Natuurlijke materialen en felle kleuren
Djurängsskolan heeft een visie - een veilige en moderne leeromgeving bieden voor haar leerlingen. Een leeromgeving die is ontworpen om te voorzien in het leerproces van kinderen, hun fysieke activiteit en hun algehele welzijn. Daarom hebben zowel het management als de  leraren een enorme invloed gehad op de architectuur van het nieuwe schoolgebouw.

De architectuur van de school bestaat uit drie asymmetrische vleugels die een groot schoolplein omcirkelen. Hier zijn een aantal verschillende speel- en activiteit gebieden gevestigd, die zijn ontworpen om de motorische vaardigheden van kinderen uit te dagen en te stimuleren door middel van spel en beweging.

De school is gebouwd van milieuvriendelijke bouwmaterialen - inclusief Troldtekt akoestische panelen. De buitenmuren bestaan uit grijze baksteen, terwijl de kozijnen knalgeel zijn. De onderscheidende kleur wordt weerspiegeld in het interieur, waar kolommen, leuningen en relingen dezelfde gele tint hebben. Alle klaslokalen hebben hun eigen kleur en in de gangen worden lockerwanden met blauwe, rode, gele, oranje of groene deuren gebruikt om de verschillende zones te definiëren. Hout is gekozen als wandbekleding in de meeste gangen en gedeelde ruimtes.

Een omgeving die bevorderlijk is voor luisteren en leren
De nieuwe school herbergt kleuters en leerlingen tot jaar 6. Gezien de levendigheid van de kinderen, is de nadruk gelegd op het zoveel mogelijk verminderen van lawaai in de klaslokalen, gangen en gemeenschappelijke ruimtes. Iedereen draagt bijvoorbeeld sokken in plaats van schoenen, wat tevens de hygiëne op de school verbetert.

Bovendien is de school uitgerust met geluiddempende materialen. Op alle plafonds in de gangen en klaslokalen zijn onder meer witgeverfde Troldtekt in ultrafijne structuur geïnstalleerd.

Feiten

Project:

Djurängskolan ten Noorden van Kalmar, Zweden

Architecten:
Tengbom Kalmar
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten en met sponning voor zichtbare T-24 profielen, K0-FS
Montage:
Met T24 profielsysteem
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
Bara Bild