Breukoppervlakken als inspiratie

Onderzoekers van de DTU Lyngby Campus hebben een nieuw gebouw voor het uitvoeren van hun geologische en geotechnische experimenten onder toezicht van DTU Civil Engineering. Het ruime gebruik van glas biedt onbeperkt zicht op wat zich binnen afspeelt.

De DTU-campus wordt momenteel ontwikkeld en uitgebreid. Bij het ontwerpen van gebouw 129 zijn de oude glazen gangen die de gebouwen 118 en 119 met elkaar verbinden getransformeerd tot een echt gebouw. Beide gevels van gebouw 129 bestaan uit glaspanelen, wat een hoge mate van openheid geeft, terwijl het uitzicht op de onderzoeksactiviteiten die binnen plaatsvinden levendigheid toevoegen aan de campusomgeving.

Gebouw 129 is een nieuwe en originele versie van de omliggende architectuur en past goed in de groene ruimtes en de campus als geheel. De laboratoria bevinden zich langs de gevels, terwijl een gebied in het midden mensen toelaat om van de ene kant van het gebouw naar de andere te gaan en via een centrale trap toegang te krijgen tot het lagere niveau.

Rust en vrede om te werken
Het gebouw huisvest de geologische en geotechnische onderzoeksactiviteiten van de universiteit, wat blijkt uit alle lopende experimenten die te zien zijn vanuit het voetgangersgebied. De trap heeft een zachte, gele kleur en is het enige gekleurde element in de verder zeer eenvoudige laboratoriumomgeving. Ronde dakramen boven de trap voegen een welkome variatie toe aan de ruimtelijke verlichting. De andere materialen zijn beton, grijs linoleum en grijze Troldtekt rhomb akoestische panelen.

Over het algemeen zijn de verschillende kleuren en structuren gekozen vanwege hun associaties met geologie, grond en breukvlakken. Troldtekt akoestische panelen zijn een natuurlijk product met unieke geluidsabsorberende eigenschappen. De ruitvorm van de panelen voegt een speciale uitstraling aan het plafond toe en kan worden opgevat als discreet decoratief of als een verbindend element waardoor de laboratoria en het voetgangersgebied in elkaar overgaan.

Feiten

Project:
DTU CIVIL ENGINEERING, Gebouw 129 in Lyngby, Denemarken
Architecten:
Christensen & Co Architects
Klant:
DTU
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt Rhomb akoestische panelen
Kleur:
Naturel grijs
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuur schroeven en C-60 profielsysteem
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect