Een school voor de toekomst

De school Holmegårdsskolen in Hvidovre is aan het uitbreiden en renoveren. Het toevoegen van twee nieuwe gebouwen aan een school uit 1940 is een veelomvattend en veeleisend proces. Bij Holmegårdsskolen worden nieuwe voorzieningen gecreëerd voor zowel de kleuters als de onderbouw van de basisschool. Aangezien tegelijkertijd het oude hoofdgebouw wordt gerenoveerd, vormt het project een logistieke uitdaging die veel geduld vraagt ​​van personeel, leerlingen en aannemers.

De twee fasen van het project zullen naar verwachting pas in de zomer van 2022 worden voltooid. Tegen die tijd zal Holmegårdsskolen dus een complete make-over hebben gekregen als onderdeel van Hvidovre's visie om een ​​stad voor gezinnen en jonge kinderen te zijn: “Wat hun achtergrond ook is, kinderen die in de gemeente wonen moeten zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.”

Onlangs heeft de school het nieuwe schoolgebouw in gebruik kunnen nemen voor haar voorschoolse klassen. Het is ontworpen in nauwe samenwerking met de directie en docenten van de school. JJW Arkitekter tekende de lijnen voor de mooie uitbreiding, die goed aansluit bij de bestaande school. Door het genereuze gebruik van gerecyclede rode bakstenen is een textuurverhaal gecreëerd, iets dat vaak ontbreekt in moderne onderwijsinstellingen.

Hoge plafonds

Een grote trap vormt het hart van het gebouw. Hier komen de kinderen bijvoorbeeld wekelijks samen. Elke jaargroep heeft zijn eigen verdieping, die is ingericht met klaslokalen, gemeenschappelijke ruimtes, workshops en kleine, gezellige leerruimtes, die kunnen worden gebruikt voor lesgeven en ook voor naschoolse clubactiviteiten.

Er is veel moeite gedaan om een ​​zo goed mogelijk binnenklimaat te creëren, uiteraard zonder concessies te doen aan de esthetische kwaliteiten. Met eenvoudige middelen hebben de architecten de grote ventilatiekanalen weggewerkt in de wanden langs de gangen. Hierdoor zijn tevens opbergnissen en praktische kastruimte ontstaan.

Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd op de plafonds en muren in de grote open gemeenschappelijke ruimtes. Hier is een indrukwekkend ruimtegevoel gecombineerd met een uitgebalanceerde akoestiek die perfect is om te zingen, spelen en stoom af te blazen.

Mikkel Koed Forup van JJW ARKITEKTER zegt: "Bij Holmegårdsskolen werd Troldtekt om verschillende redenen gekozen:

  • De mogelijkheid van diffuse ventilatie, en dus geen luchtdiffusors nodig
  • Eenvoudige aanpassing en installatie
  • Superieure akoestische eigenschappen
  • Past goed bij houten bekleding

Onze ervaring met Troldtekt is over het algemeen erg goed. Zowel qua eindproduct als tijdens de planningsfase. We zijn eigenlijk heel blij met het gebruik van Troldtekt in bijna elke kamer; in de basiskamers als klassiek plafondpaneel en in de iets grotere ruimtes als meer anonieme bekleding."

Vandaag gaan 556 leerlingen naar Holmegårdsskolen in Hvidovre, een voorstad van Kopenhagen. Als de nieuwe gebouwen helemaal klaar zijn, zal de school plaats kunnen bieden aan 700 leerlingen met drie klassen per jaar. In totaal kosten de bouwwerkzaamheden ca. 170 miljoen DKK (± € 2,3 miljoen).

Feiten

Project:
Uitbreiding en renovatie van Holmegård School in Hvidovre, Denemarken
Klant:
Gemeente Hvidovre
Architekten:
JJW Arkitekter
Raadgevende ingenieurs:
EKJ Rådgivende Ingeniører
Troldtekt producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
K5 met 5 mm afschuining / K5-FN met 5 mm afschuining en sponning en groef
Montage:
Met Troldtekt schroeven / verborgen T-profiel systeem
Tekst & Foto
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto:
Thomas Mølvig, architect