Nieuwe school in Isfjorden brengt gemeenschap samen

De architecten bij TNT Nuuk hebben de Groenlandse bouwstijl heruitgevonden, met een kruisvormige basis- en middelbare school die uitkijkt op de fjord en de bergen. Binnenin is er voldoende ruimte voor leren en het organiseren van evenementen voor de lokale Ilulissat gemeenschap. De fantastische akoestiek in de grote ruimtes werd geprezen na de opening van de school.

Ondanks de status als één van de grootste gebouwen in Ilulissat past het gebouw goed tussen de kleinere huizen in het stadje. De gevel van rood vezelcement en de moderne interpretatie van het traditionele Groenlandse zadeldak passen perfect bij de omgeving.

“De school heeft de vorm van een kruis, dat richting de fjord wijst waar de plaats bekend om staat. Het was belangrijk voor ons om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren rondom de buitenactiviteiten, en de school open te stellen voor het landschap waarin het gebouw staat”, zegt Helena Lennert. Ze werkt als architect bij TNT Nuuk, dat kantoren heeft in Nuuk en Kopenhagen.

“We hebben aanzienlijke moeite gestoken in het dak, dat een praktische functie heeft op het gebied van sneeuw en afvoer en tegelijkertijd moet passen bij de look van een klassiek zadeldak. We kozen daarom voor diagonale vormen, die een interessant architectonisch samenspel tussen de oppervlakken creëren. Ik denk zelfs dat dit het eerste diagonale dak in Groenland is,” voegt Helena Lennert toe.

Een multifunctionele school
De oude school in Ilulissat was vrij vervallen en zat vol met schimmel. Het instituut opknappen was te duur, dus het zelfbestuur van Groenland heeft subsidie goedgekeurd voor het splinternieuwe gebouw, dat op tijd af was en in augustus 2017 opende.

De 6.300 vierkante meter grote school biedt plaats aan 400 leerlingen en herbergt ook een aantal openbare faciliteiten: een bibliotheek, een tandheelkundige kliniek, een centrum voor speciale behoeften, een werkplaats en een zaal voor lokale evenementen.

“Het gebouw bevindt zich op een verhoogd stuk rots waar het landschap zich op verschillende niveaus bevindt. De school zelf beslaat één verdieping en andere faciliteiten zijn in de kelder gegroepeerd. De grote hal ligt in het hart van het gebouw en dient als centraal punt. Het is mogelijk om de hal volledig af te sluiten van de rest van de school, wat het mogelijk maakt om er evenementen te houden zonder de lessen te storen”.

“Ondanks dat de meeste ruimtes ongeveer even groot zijn is er aanzienlijke variatie in het ontwerp van het dak. Dankzij de zachte helling kunt u ongestoord in de hoeken van de grote kamers zitten. Daarbij zijn er kleine galerijen die de studenten kunnen gebruiken. Dit zorgt voor een goed contrast tussen ruimtelijke elementen en intimiteit,” legt Helena Lennert uit. 

Focus op geluid en licht
Doorheen de school- van de kantoren tot de grote hal en klaslokalen- zijn er witte Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd op de plafonds.

“Iedereen heeft het over de superieure akoestiek gecreëerd door de Troldtekt panelen. De leraren waren met name enthousiast om te zien of de grootte van de ruimtes een uitdaging vormde op het gebied van akoestiek, maar ze waren erg onder de indruk van de resultaten. Tegelijkertijd voegen de Troldtekt panelen textuur toe aan de plafonds, wat meer bijdraagt aan het binnenklimaat dan strakke, gladde oppervlakken,” zegt Helena Lennert.

Langs de hoeken van het dak werden lichtstroken gemonteerd tussen de Troldtekt panelen, aangezien licht, net als akoestiek, een focuspunt was.

“We zitten ten noorden van de poolcirkel, dus er zijn periodes met middernachtzon alsook constante duisternis. Gedurende de wintermaanden is het essentieel om goede verlichting te hebben, waardoor we gekozen hebben voor lichtstroken tussen de akoestische panelen, alsook een heleboel hanglampen,” zegt Helena Lennert.

Feiten

Project:
Nieuwe basis- en middelbare school in Ilulisat, Noordoost Groenland
Architecten:
TNT Nuuk A/S
Klant:
Zelfbestuur Groenland
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine rand, K5, geïnstalleerd op C-60 profielsysteem
Accessoires:
Toegangspaneel
Tekst & Foto
Tekst:
Publico
Foto:
TNT Nuuk A/S