Focus op kleuren en oppervlakken

De school als ontmoetingsplaats van het dorp: dat was het centrale idee voor de conversie van de voormalige Nørre Vium School tot het Nørre Vium Centrum voor Sport en Cultuur.

Het kleine voormalig schoolgebouw is nu een gemeenschapscentrum en opvanginstituut, alsook de locatie voor sport- en verenigingsactiviteiten. Het gebouw heeft een aantal nieuwe functies, maar de school blijft een ontmoetingsplek. Vandaar ook de naam “Dorp in een school”. Muren werden gesloopt om om meer ruimte te creëren en glazen raampartijen geven het gebouw een open en lichte look. De nieuwe “school” heeft verschillende functies, maar er heeft een goede architectonische samenhang, gebaseerd op de historische nagedachtenis aan de school.

De oude deuren, borden, tegels en wasbakken werden niet alleen behouden maar ook geaccentueerd. Door hergebruik, sloopwerken en modernisatie is het gebouw getransformeerd tot een plek met zowel verwijzingen naar het verleden als de toekomst.

Vroege dialoog
De inwoners van Nørre Vium startten het project, dat mogelijk werd gemaakt door fondsen van verschillende stichtingen en de gemeente Ringkøbing-Skjern. Het succes van het goed geïntegreerde project is grotendeels dankzij de samenwerking tussen inwoners, gebruikers, architecten en kunstenaars. Visuele kunstenaar Malene Bach bekeek het gebouw voor de renovatie, en koos de kleuren voor alle oppervlakken. Ze koos voor een kleurenpalet ge:inspireerd door het gebouw en pastte dit met grote precisie toe op de vloeren, muren en plafonds. Een driedimensionale compositie brengt het gebouw tot leven en creërt samenhang tussen de drie verdiepingen. Troldtekt panelen werden gebruikt op de plafonds en sommige wanden voor akoestische regulatie. Zwarte Troldtekt panelen werden gebruikt in de doorgangen, contrasterend met de rode vloeren, en Troldtekt panelen in de kleur naturel crème werden op andere plekken gebruikt voor een kalm, warm oppervlak.

Feiten

Project:
‘Dorp in een school’, transformatie van Nørre Vium School, Denemarken
Architecten:
ERIK BRANDT DAM architecten, CORNELIUS VÖGE Atelier for Arkitektur
Klant:
Vium Centrum voor Sport en Cultuur
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème & zwart 207
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten, K0, geïnstalleerd met Troldtekt schroeven
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect & Stamers Kontor

Awards

Het project is genomineerd voor de Deense Retrofit Award 2017