“Eén van de mooiste scholen van Hamburg”

Internationaal architectenbureau Behnisch Architecten heeft in opdracht van de stad Hamburg in Lurup een indrukwekkende nieuwbouw ontworpen, bestaande uit een school en gemeenschapscentrum naar Scandinavisch model.

Na ruim drie jaar bouwen hebben zo'n 1000 leerlingen en 120 leerkrachten hun intrek genomen in het toegankelijke schoolgebouw met onder meer een sport- en polyvalente zaal. De gebogen nieuwbouw van zo'n 14.000 m2 is elegant, ingetogen en uitnodigend en biedt plaats aan 36 klaslokalen en gespecialiseerde ruimtes op drie verdiepingen. De balkons die om het gebouw heen lopen en de bijna geheel glazen gevel geven een open en transparante uitstraling. Voor schoolhoofd Joachim Hinz is het gebouw één van de mooiste van heel Hamburg.

De polyvalente ruimte, kantine, mediatheek en sporthallen bevinden zich naast de centrale foyer van de school op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich klaslokalen, de lerarenvleugel met individuele kantoren, ruimten voor schoolmaatschappelijk werk, een ruimte voor ouderbijeenkomsten, een EHBO-ruimte, evenals een lounge voor onderwijzend personeel en een bibliotheek.

Inclusief design

Voorheen was de school verspreid over drie campussen. Dat nu alle jaargroepen onder één dak zitten, is een perfecte realisatie van het inclusieve ontwerp van de school. Multiprofessionele teams van leerkrachten in het speciaal onderwijs ondersteunen de kinderen en jongeren individueel op basis van hun onderwijsbehoeften, helpen hen bij het behalen van hun einddiploma en bevorderen ook sociaal leren.

Brede School voor betere kansen

De nieuwbouw is ook de thuisbasis van de zogenaamde Community School (brede school) (LURUM), die tot doel heeft de toekomstperspectieven en onderwijskansen van de jongeren van Lurup en hun families buiten school te verbeteren. Naar het Scandinavische model combineert het nieuwe buurthuis educatieve en buitenschoolse voorzieningen voor alle generaties. Het gebouw van 350 m2 herbergt een wijkcafé, twee multifunctionele seminarruimtes en meerdere kantoren. De Brede School heeft een eigen ingang, maar is ook vanuit de hoofdschool te bereiken.

Indrukwekkend interieurdesign

Deze inclusieve, open en innovatieve aanpak komt ook terug in de nieuwbouw. In de grote foyer valt veel natuurlijk licht binnen dankzij de glazen pui en een dakraam. De brede trappen en gebogen gangen zorgen voor een vrolijke, ontspannen sfeer. De gangen tussen de specialistische ruimtes zijn zo ingedeeld en voorzien van speciale zitplaatsen dat ze indien nodig ook door studiegroepen kunnen worden gebruikt. Aantrekkelijke kleuraccenten in dieprode en gele tinten zorgen voor een levendig contrast met de lichte vloeren en akoestische plafonds van Troldtekt.

Feiten

Project:
Lurup district school in Hamburg, Duitsland
Architekten:
Behnisch Architekten, Stuttgart
Klant:
SBH | Schulbau Hamburg
Troldtekt producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème en wit 101
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol), ultrafijn (1,0 mm houtwol), extreem fijn (0,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Accessoires:
Troldtekt inspectieluik
Tekst & Foto
Tekst:
Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)
Foto:
David Matthiessen, Olaf Wiechers