Contrasterende architectuur

Het centrum voor volwassenonderwijs Vestegnen HF & VUC in Rødovre in Kopenhagen is ondergebracht in een architecturaal opvallend gebouw, dat zowel een alleenstaande als moderne structuur is, en tegelijkertijd een significante bijdrage levert aan de verdichting van het centrum van Rødovre.

De sterke kubusvorm van het gebouw wordt in dit geval in evenwicht gebracht door flikkerende façades bestaande uit verticale aluminium latten. De grijze en gouden tinten, gecombineerd met de gekleurde panelen erachter, creëren een gevoel van licht en voegen diepte toe aan het uiterlijk van het gebouw. De variabiliteit van de façade definieert de uiterlijke identiteit van het gebouw, wat mooi wordt uitgebalanceerd door de contrasten binnen. In de kern maakten de architecten optimaal gebruik van materialen, rekening houdend met de specifieke invloed op de ruimtelijkheid. De vloeren zijn overal hetzelfde en dienen als een consistente achtergrond voor de kenmerkende veranderingen tussen verschillende materialen, gebruikt voor alle oppervlakken.

Simpel plan
De vloeren zijn zo ingedeeld dat het atrium dient als een samenhangend ruimtelijk object, dat benadrukt wordt door het decoratieve gebruik van houten strips op de plafonds en wanden. De klaslokalen zijn gelegen in de hoeken van de kubus, met glazen secties in de façades en met uitzicht op het atrium. Tussen de klaslokalen werd het interieur ontworpen om flexibelere lesmethodes te faciliteren, zoals groepswerk of individueel werk. De klaslokalen en trapgangen zijn heel simpel, met strakke en ruwe materialen zoals grijze Troldtekt Akoestische panelen en betonnen muren.

“De twee verbonden traphallen naar het Noorden en Zuiden, alsook alle klaslokalen, zijn ontworpen met simpele, ruwe materialen die in goed contrast staan met de zachte, warme en uitnodigende oppervlakken van het atrium”, aldus Marianne Dampe Raun van H+Arkitekter A/S.

Het constante contrast tussen de “koele” klaslokalen en traphallen met de warme oppervlakken van het atrium, voegt een gevoel van onafhankelijkheid toe aan de ruimtes. De akoestiek en belichting hebben ook een belangrijke rol gespeeld in het design en ondersteunen mooi de overkoepelende architecturale bedoelingen.

Feiten

Project:
Vestegnen HF & VUC, Rødovre (DK)
Architecten:
Consultants/ Interieur ontwerp/ Bouwmanagement/ Gebruikersproces: H+Arkitekter A/S
Klant:

Vestegnen HF & VUC

Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Natuurel grijs
Structuur:
Ultrafijn (1.0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5, geïnstalleerd met Troldtekt schroeven
Tekst & Foto’s
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto’s:
Helene Høyer Mikkelsen, architect