Læsø kuuroord

Læsø is een afgelegen eiland in de Kattegatzee. Sinds de Middeleeuwen wordt hier zout geoogst. Het is de basis van het hele idee achter het nieuwe Læsø kuuroord, omdat zout bekend staat voor het verlichten van sommige huidklachten.

Architecten Friis & Moltke's visionaire voorstel was om het merendeel van een oude kerk af te breken en iets nieuws te creëren.

De architecten vertellen:

"Het project is geïnspireerd door de ruige natuur van Læsø en de omliggende gebieden, alsook de bescheiden locatie van de kerk. Het project belemmert niet het uitzicht op Vesterø en de zee, maar wekt nieuwsgierigheid op omdat het meest dramatische deel van de kerk - de toren - is behouden."

"In tegenstelling tot het open en wilde landschap, hebben we geprobeerd om een andere sfeer in het kuuroord te creëren. De weerspiegeling van het water met de natuurlijke textuur en het gastvrije karakter van hout dragen allemaal bij aan het creëren van een zachte en levendige sfeer. De centrale zwembadruimte heeft een hoog plafond, terwijl in de wellness- en gezondheidsafdeling een lagere plafondhoogte zorgt voor een meer intieme en persoonlijke sfeer. De oriëntatie en sfeer van het gebouw wordt benadrukt door de ramen langs het verhoogde centrale deel van het gebouw. Hier stroomt het licht naar binnen, vooral door het grote glazen gedeelte en het uitzicht op de zandduinen."

De plafonds zijn bedekt met houten strips met een relatief grote ruimte ertussen, waarachter zwart geverfde Troldtekt panelen te zien zijn. Architect MAA Kenneth Thuesen Arboe geeft commentaar op het gebruik van cementgebonden houtwol:

"We kozen voor zwarte Troldtekt panelen vanwege hun akoestische eigenschappen en het contrast van hun ruwe structuur achter de houten latten. Deze twee materialen, hout en cement gebonden houtwol gaan heel goed samen. Ze vullen elkaar aan en zijn gemakkelijk om mee te werken en betaalbaar."

Feiten

Project:

Læsø kuuroord, Denemarken

Architecten:
Friis & Moltke A/S
Klant:
Gemeente Læsø
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt Plus akoestische panelen + houten strips als klantoplossing
Kleur:
Zwart 207
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
11 mm schuine randen, K11
Montage:
Speciale oplossing
Tekst & Foto
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto:
Thomas Mølvig, architect