Dove collega: Van werkervaringsplek tot permanente plek in het team

In september 2018 nam Troldtekt haar eerste dove medewerker aan voor de productie. Ondanks zijn beperking werkt Patrick Mikkelsen nu op gelijke voet met alle anderen.
In september 2018 nam Troldtekt zijn eerste dove medewerker in dienst bij de productie van akoestische oplossingen

In onze productie is het volkomen normaal geworden dat collega's communiceren via hun smartphones, gebaren maken en berichten schrijven op borden. In juni 2018 werd een dove collega, Patrick Mikkelsen, onderdeel van het team. Hij is 28 jaar oud en begon met een werkervaringsprogramma in Troldhede, voordat hij in het najaar een vaste baan kreeg als productiearbeider.

"Ik was erg blij dat ik werkervaring kon opdoen bij Troldtekt en heel gelukkig toen ik een vaste baan kreeg aangeboden", zegt Patrick Mikkelsen.

Alternatieve communicatie
Vanwege de slechthorendheid van Patrick moeten zijn collega's op speciale manieren met hem communiceren. Daarom hebben alle afdelingen whiteboards geïnstalleerd die kunnen worden gebruikt voor het achterlaten van berichten voor Patrick, terwijl een aantal van zijn collega's notities op hun smartphones schrijven of dicteren om berichten af te leveren.

“Heel vaak denken we niet veel na over het feit dat Patrick doof is. Het is een normaal onderdeel van de werkdag geworden om via whiteboards of met gebaren met Patrick te communiceren, en we hebben nog geen enkele keer een bericht verloren zien raken, "zegt productiemanager Kim Snebang. Patrick Mikkelsen knikt in herkenning.

"Mijn collega's verwelkomden me zeer vriendelijk en ze zijn erg bereid om berichten naar me te schrijven als we moeten praten. Verschillende van hen hebben zelfs een beetje gebarentaal geleerd - wat heel fijn is, en ook heel leuk, ”zegt hij.

Goede samenwerking met Castberggård
De werkervaringsplek van Patrick werd geregeld in samenwerking met het werk- en ontwikkelingscentrum van Castberggård, dat als doel heeft voor meer mensen met gehoorproblemen een baan vinden. Kim Snebang is erg blij met de samenwerking met Castberggård, wat heeft geresulteerd in een nieuwe, bekwame collega bij het bedrijf.

“In een grote fabriek als de onze hebben we een aantal behoorlijk strikte veiligheidsprocedures. Hoewel Patrick niet kan horen, hebben we er geen moeite mee om hem aan te nemen. Hij is zeer veiligheidsbewust en beweegt op precies dezelfde manier als zijn collega's die kunnen horen, ”zegt Kim Snebang.

Via Castberggård heeft Patrick Mikkelsen samengewerkt met een mentor, die ook met onze medewerkers in Troldhede heeft gesproken over hoe het is om doof te zijn.