Case: Troldtekt panelen geleverd op duurzame pallets

Wanneer een order voor Troldtekt akoestische panelen wordt verstuurd vanuit de fabriek, worden de panelen gestapeld op pallets van de zaagmolen Grønagergård Savværk. Net als de akoestische panelen zijn ook de pallets gemaakt van duurzaam hout, dat voortkomt uit verantwoorde bosbouw.

Foto:
Jan Kristensen geeft een begeleide tour door Grønagergård Savværk.

Troldtekt, CSR 2016 - Arbejdstagerforhold

De zaagmolen Grønagergård Savværk is gelegen in een bosrijke omgeving dichtbij Gjern, ten oosten van Silkeborg, aan alle kanten omgeven door hoge boomstammen en groene kruinen. De zaagmolen, die enkele hectaren beslaat, heeft 40 medewerkers die hun dagen doorbrengen met het zagen van ruwe lariksstammen, Douglas sparren en Noorse sparren. De stammen worden getransformeerd tot planken voor een terras, houten bekleding, tuinmeubels, en pallets voor Troldtekt.
Alle pallets gebruikt voor het transporteren van Troldtekt producten worden gemaakt bij de zaagmolen Grønagergård Savværk. Dit is geen toeval, want net als Troldtekt gebruikt de zaagmolen alleen hout uit Deense bossen. Daardoor kan zelfs de kleinste splinter worden herleid naar bomen die voortkomen uit verantwoord beheerde bossen. Grønagergård Savværk is gecertificeerd volgens zowel PEFCTM en FSC®.

Passie voor hout van goede kwaliteit
Grønagergård Savværk wordt gerund door Jan Kristensen, een gekwalificeerde timmerman. Het is zijn passie voor hout en goed vakmanschap dat achter de groei van het bedrijf zit. In 1987 had Jan Kristensen slechts één enkele zaag, die hij gebruikte om hout voor zijn buren te zagen. Vandaag de dag heeft de zaagmolen 5000 vierkante meter bedekt terrein en levert aan privéklanten, instituten en industrie.
Alle producten van de zaagmolen worden gemaakt uit volledig schoon, nieuw en onbehandeld hout. Het produceren van pallets zorgt ervoor dat alle delen van de boomstam gebruikt worden en niets verloren gaat.
- Een boomstam is net als een varken. Het heeft twee “haasjes”, die gebruikt worden voor terrassen, bekleding, bouw hout, paardenstallen en tuinmeubels. De rest wordt gebruikt voor pallets en andere typen houtverpakking. Zonder palletproductie zou alle overschot aan hout versnipperd en verbrand worden, zegt Jan Kristensen.

Een grote eikenstam wordt in blokken gezaagd op een van de grote zagen van de molen.

Troldtekt, CSR 2016 - Arbejdstagerforhold

Geen scheve stapels
Naast het gebruiken van alleen duurzaam hout, is Grønagergård Savværk ook erg trots op het feit dat ze precies afgemeten pallets van hoge kwaliteit produceren.
- We weten dat onze palletproductie meer betekent voor onze klanten dan de meeste mensen beseffen. Zonder pallets zou Troldtekt niet in staat zijn haar panelen naar de klanten te sturen. Als de pallets niet precies zijn afgemeten, worden de pallets geladen met Troldtekt panelen scheef, wat voor problemen zorgt tijdens zowel de opslag als het versturen, zegt Jan Kristensen.
Door de hoge kwaliteit kan elke pallet tussen de vijf en zeven keer gebruikt worden voordat hij moet worden weggegooid. Omdat de pallets gemaakt zijn van puur hout, kunnen ze verbrand worden zonder negatieve impact op het milieu.

Gedeelde waarden
Troldtekt’s samenwerking met Grønagergård Savværk is een goed voorbeeld van hoe belangrijk het is om de juiste leveranciers te kiezen om zo de visie van duurzame productie te realiseren.
- We doen veel moeite om onze impact op het milieu te minimaliseren en onze bronconsumptie en processen doorheen de gehele levenscyclus van het product te optimaliseren. Om dit te doen slagen zijn we afhankelijk van gelijkgestemde leveranciers zoals de Grønagergård Savværk zaagmolen, waar kwaliteit en duurzaamheid diepe wortels hebben in de kernwaarden van het bedrijf, zegt Renate Blom, de milieumanager van Troldtekt.

FEITEN:

Troldtekt op pallets

  • In 2016 verstuurde Troldtekt 65,227 pallets naar klanten.
  • 28% daarvan waren teruggestuurde pallets, die werden hergebruikt