Een schoolvoorbeeld

Frederik Søgaard Haunstrup kreeg een ongebruikelijke stageopdracht in zijn schoot geworpen. 'Voorkom toekomstig industrieel letsel' was de kern ervan. De leerling metaalsmid heeft een oplossing aan elkaar gelast die de veiligheid van medewerkers op de transportband verbetert en gemoedsrust creëert.
Troldtekt, CSR report 2017

Troldtekt heeft veel aandacht voor het voorkomen van industriële letsels en het doel is natuurlijk dit terug te brengen tot nul. Helaas resulteerde een ongeluk op een transportband in een verdraaide knie.

Leerling metaalsmid bij Troldtekt Frederik Søgaard Haunstrup kreeg de opdracht toegewezen. Het resultaat laat goed zien hoe belangrijk het is voor Troldtekt om leerlingen in het team te hebben.

"Een van onze mannen stond op een transportband om een stapel akoestische panelen recht te trekken. Toen hij naar beneden stapte kwam zijn voet terecht in een opening, waardoor hij zijn knie verdraaide. Dat gat moest op de een of andere manier worden afgedekt dacht ik, zodat niemand zijn voet weer op de verkeerde plaats kan zetten. Dus paste ik de kennis toe die ik heb opgedaan bij Troldtekt en op school, en nu is de lopende band veilig, "zegt Frederik.

Een weg naar een veilige werkomgeving lassen
De ietwat ongewone lasopdracht paste eigenlijk heel goed bij Frederik. Hij kon creatief zijn en zijn ervaring gebruiken om te meten, zagen en lassen om een oplossing te creëren voor een veiligere werkomgeving.

"Ik mat en zaagde een stuk vierkant ijzer uit dat de opening op de transportband kon afdekken. Daarna heb ik het ijzer erop gelast, gaten erin geboord en een groot rooster erop vastgeschroefd, zodat de opening die het ongeluk heeft veroorzaakt nu wordt afgedekt. Ik kon eigenlijk veel van wat ik heb geleerd toepassen, dus het was logisch dat ik betrokken was bij het vinden van een oplossing ", zegt Frederik.

Een veilige werkomgeving is een hoge prioriteit voor Troldtekt, met als doel industriële ongelukken en verwondingen te voorkomen door werknemersvertegenwoordiging op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk en verbindingscomités. Het spreekt dan ook vanzelf dat Frederik en zijn collega's deel uitmaken van de preventieve arbodiensten.