Servicecontrole van werkomgeving

De wettelijke werkplekbeoordeling van Troldtekt in 2018 was zorgvuldig gepland. Alle werknemers werden uitgenodigd om input te leveren over zowel de fysieke als psychologische werkomgeving.
Servicecontrole van de werkomgeving bij Troldtekt A / S - de Deense fabrikant van duurzame akoestische oplossingen

Elke hoek van de productie werd onder de loep genomen toen Troldtekt in 2018 een nieuwe werkplekbeoordeling (WPA) uitvoerde in de fabriek in Troldhede. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om elke drie jaar een werkplekbeoordeling uit te voeren.

“Behalve dat dit wettelijk verplicht is, is een WPA een zeer goed hulpmiddel om systematisch met onze omgeving te werken. We hebben gekozen voor een diepgaande aanpak, waarbij we alle medewerkers uitnodigen input te leveren om waar nodig verbeteringen aan te brengen, ”zegt Renate Blom, milieumanager bij Troldtekt.

Ze was verantwoordelijk voor het WPA-proces, dat heeft geresulteerd in een specifiek actieplan.

Enthousiast ontvangen
Eerst bezochten Renate Blom en productiemanager Kim Snebang alle werkfuncties in- en rond de fabriek in Troldhede om de fysieke werkomgeving te beoordelen.

“We spraken met de medewerkers over alles van verlichting, geluid, stof en ergonomie tot chemicaliën en ongevallen. We hebben een checklist gebruikt om ervoor te zorgen dat we alles hebben behandeld. Al onze collega's waren zeer geïnteresseerd en hebben zeer relevante input geleverd, ”zegt Renate Blom.

Naast het beoordelen van de fysieke omstandigheden is ook de psychologische werkomgeving beoordeeld. Alle werknemers hadden de mogelijkheid om input te leveren door het invullen van een anonieme vragenlijst.

Initiatieven zijn onderweg
In het najaar van 2018 heeft de Arbo-commissie van Troldtekt de gegevens en resultaten van het proces beoordeeld. Op basis hiervan heeft de commissie een actieplan gepresenteerd, dat beschikbaar is gesteld aan alle werknemers, zowel in de kantine als online.

“In de commissie hebben we de inspanningen samengevat en geprioriteerd en hebben we nu initiatieven op verschillende gebieden gelanceerd. Regels voor het verplaatsen in het fabrieksgebied en het minimaliseren van stof in productie zijn twee concrete voorbeelden. In het actieplan kan iedereen zien wie verantwoordelijk is voor de verschillende maatregelen, en het is ook mogelijk om de voortgang te volgen ”, zegt Renate Blom.