Wanneer metaal en akoestiek hand in hand gaan

Sociale verantwoordelijkheid is een fundamentele waarde bij Troldtekt, en het nemen van verantwoordelijkheid voor het opleiden van jonge mensen is geen uitzondering. De leerling-metaalsmid Frederik Søgaard Haunstrup waardeert de extreem gevarieerde werkzaamheden bij Troldtekt.
Troldtekt, CSR report 2017

Geschoolde en gekwalificeerde smeden zijn er op dit moment nog maar heel weinig. Toch is precies zo iemand net klaar met zijn opleiding bij Troldtekt. Hoewel hard metaal in eerste instantie niet veel gemeen heeft met akoestische panelen, is Troldtekt’s leerling-metaalsmid Frederik Søgaard Haunstrup erg enthousiast over de taken die hij het afgelopen jaar heeft gekregen.

"Ik geniet echt van mijn leerperiode bij Troldtekt. Ik weet dat wat ik doe heel anders is dan waar mijn klasgenoten op de metaalbewerkingsschool aan werken, omdat velen van hen in principe hetzelfde doen tijdens hun leerperiode. Aan de andere kant ben ik in staat om veel verschillende dingen uit te proberen en de meeste dagen brengen nieuwe en uitdagende taken met zich mee. Het is eigenlijk best gaaf ", zegt Frederik.

De verantwoordelijkheid moet worden gedeeld
Het moet wettelijk verplicht zijn. Dat is de oplossing als het gaat om leercontracten in Deense bedrijven. Tenminste als je het de servicemanager van Troldtekt, Benny Vestergaard, vraagt.

"We nemen leerlingen aan omdat we jongeren willen helpen met hun opleiding. In Denemarken is er een tekort aan leerwerkplekken en tenzij bedrijven zoals de onze verantwoordelijkheid nemen en helpen bij het creëren van de noodzakelijke plaatsen, zal alles tot stilstand komen. We kunnen niet eenvoudigweg op anderen vertrouwen om leerlingen te onderwijzen en op te leiden. We moeten allemaal helpen en ons deel van de verantwoordelijkheid dragen, "zegt hij.

Een leerwerkplek waarbij je iets leert
Voor Troldtekt is het enorm belangrijk dat leerlingen leren hoe het leven op de werkplek eruit ziet en dat ze relevant werk verrichten dat hen zo bekwaam mogelijk maakt. De leerling-metaalsmid Frederik zal zijn laatste examen pas over twee jaar afleggen, maar hij krijgt nu al opdrachten die hij alleen moet aanpakken.

"Ik kan op pad worden gestuurd voor een motor die is kortgesloten, een ketting die is gebroken of een tafel die aan elkaar moet worden gelast. Ik ben dol op het feit dat ik niet alleen dag in dag uit, acht uur lang op het laswerk sta en dat ik andere relevante metaalsmid taken aankan, "zegt Frederik, die toevoegt:

"Aan de andere kant moet ik me veel concentreren op school om echt vaardig te worden in de taken die mijn klasgenoten elke dag oefenen. Maar het gaat buitengewoon goed. "
Hij zegt dat Troldtekt erg flexibel is en hem in staat stelt af en toe een dagje vrij te nemen, zodat hij kan oefenen met lassen - net als een dag op school.

Van stagiair tot leerling
Frederik heeft ooit een 14-daagse stage bij Troldtekt gedaan. Op de laatste dag vroeg Troldtekt aan Frederik of hij een permanent onderdeel van het team wilde worden, en drie maanden later werd er een leercontract getekend. De tijd zal uitwijzen of er ook een arbeidscontract Frederik’s kant op komt.