Case: HUSET biedt een gevoel van gemeenschap en gedachterust

In Herning, biedt de onafhankelijke associatie HUSET een toevluchtsoord voor sociaal benadeelde burgers. De associatie heeft een droom waarbij haar nieuwe multifunctionele ruimte een betere gemeenschappelijke omgeving biedt en het makkelijker maakt voor mensen om de eerste voorlopige stappen te zetten over de drempel.


Foto:
Henrik Hedelund,  dagelijkse leider bij HUSET, kijkt uit naar het versieren van de muren met Troldtekt panelen.

Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

Als je bij HUSET in Herning binnenstapt, zal niemand je vragen waarom je er bent. Of je nou eenzaam bent, worstelt met alcoholisme of in de financiële problemen zit, je bent welkom om langs te komen voor een kop koffie, maaltijd of een gesprek. HUSET biedt een meegaande sociale gemeenschap die een ontsnapping kan bieden aan de uitdagingen van je dagelijks leven.
HUSET wordt gerund door een onafhankelijke associatie zonder religieuze of politieke associaties. Naast het serveren van koffie en eten, organiseert de associatie excursies, gesprekken en andere evenementen voor sociaal benadeelden, hun relaties en iedereen die geïnteresseerd is. Onafhankelijkheid is zowel een sterkte als zwakte, legt Henrik Hedelund uit, die de dagelijkse leider is. - - - We hoeven niemand om toestemming te vragen bij het plannen van activiteiten voor onze gebruikers. Aan de andere kant maakt de zelfstandigheid ons ook kwetsbaar, voornamelijk financieel. We willen onze inschrijvingstarieven laag houden, want als ze te hoog zijn worden vaak degenen met de grootste behoefte uitgesloten. Daarom zijn we erg afhankelijk van sponsoring van organisaties en bedrijven.

Een kamer voor vele doeleinden
Het terrein van HUSET´ in Bryggergade in Herning is het focuspunt voor de meeste activiteiten. Het terrein omvat een binnenplaats tuin en een gebouw met timmerwerk, glas en een fietswerkplaats. De glaswerkplaats nog de grote timmerwerkplaats werden vaak gebruikt, dus de organisatie besloot deze lokalen te veranderen in een multifunctionele ruimte die gebruikt kan worden voor diverse activiteiten.
-We willen een ruimte creëren met een flexibele lay-out. Gedurende de dag zal het gebruikt worden als café met de mogelijkheid om pool en darts te spelen.

Als de nieuwe multifunctionele ruimte af is kan deze gebruikt worden voor verschillende doeleinden, van gamen tot zingen.
Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

Een vriendelijk spelletje kan mensen vaak helpen om hun problemen even te vergeten. In de avond zal het lokaal echter dienen als ruimte om te zingen en te praten. Voornamelijk de avondbijeenkomsten met het zingen van het “High School” liedjesboek zijn erg populair, zegt Henrik Hedelund.

Evenementen trekken mensen aan tot HUSET
De organisatie heeft al verschillende evenementen gepland voor als de multifunctionele ruimte af is, in de lente van 2017. Deze zijn zeker niet alleen voor de dagelijkse bezoekers. In tegendeel; HUSET wil zoveel mogelijk gasten van buitenaf aantrekken. Enerzijds omdat het een goede kans is om taboes en vooroordelen te doorbreken over sociale inloopcentrums. Anderzijds omdat de evenementen mogelijke bezoekers kunnen helpen om hun terughoudendheid te overwinnen en binnen te komen.
-Het kan erg moeilijk zijn om voor het eerst over de drempel te stappen. Veel mensen, voornamelijk degenen die eenzaam zijn, zijn bang om hun eigen kwetsbaarheid te laten zien. Aan de andere kant kunnen ze een avond zingen als een “excuus” gebruiken om binnen te komen en deel te nemen. Veel mensen denken dat onze bezoekers klaplopers zijn die op bankjes rondhangen. In werkelijkheid valt slechts 1% in die categorie. De overige 99% kan iedereen zijn, van je buurman of –vrouw tot een vader van een gezin, tot een CEO of tienerdochter”, zegt Henrik Hedelund.

Gesteund met werk en materialen
Tal van bedrijven, organisaties en stichtingen hebben bijgedragen aan het waarmaken van HUSET’s droom van een multifunctionele ruimte tot werkelijkheid. Troldtekt heeft een akoestisch plafond gedoneerd om ervoor te zorgen dat de akoestiek perfect is, of de ruimte nu gebruikt wordt als café, om te zingen of voor een gesprek. Studenten van lokale technische scholen boden een helpende hand bij het monteren van het plafond in de multifunctionele ruimte.

De oude timmerwerkplaats die nu is getransformeerd tot multifunctionele ruimte.
Troldtekt, CSR 2016 - Samfund