Examenproject resulteert in een ligbed met Troldtekt

Een foto van een stijlvol ingerichte woonkamer siert de voorkant van het voltooide projectverslag van Tommy Mosgaard Jensen. Op de afbeelding is een ligbed in licht mahonie te zien, met een grijs Troldtekt akoestisch paneel en kussens in drie kleurtinten.

Troldtekt, Exam projects with Troldtekt

Duurzaam onderwijs
Tommy Mosgaard Jensen had meer dan 20 jaar met hout- en meubelontwerp gewerkt voordat hij op volwassen leeftijd besloot houtsnijmachinist te worden en vervolgens productietechnoloog, gespecialiseerd in industrieel ontwerp en duurzaamheid. Toen hij met zijn eigen ogen zag hoe Troldtekt op duurzaamheid focust, twijfelde hij niet.

" Er wordt veel tijd besteed aan Cradle to Cradle en duurzaam ontwerp op de cursus, dus het was inspirerend om erachter te komen hoe Troldtekt in de praktijk hiermee omgaat. Tijdens mijn bezoek kreeg ik onder meer te horen dat Troldtekt zou willen dat hun milieuvriendelijke akoestische panelen worden gebruikt voor nieuwe en vrijstaande toepassingen als aanvulling op hun wand- en plafondproducten. Gezien mijn eerdere ervaring in meubeldesign was het een voor de hand liggend idee om een stuk akoestisch meubilair met ingebouwd Troldtekt-materiaal te maken, "zegt Tommy Mosgaard Jensen.

Troldtekt - DGNB branding specialist

Hoe kunnen bedrijven hun krachten bundelen om positieve verhalen te vertellen over hun bijdrage aan duurzaam bouwen? Dat is wat Rasmus Olsen heeft onderzocht voor zijn thesis aan de Kopenhagen Business School. Troldtekt is één van de bedrijven die hij heeft geïnterviewd voor zijn thesis.

In Denemarken is DGNB het vooraanstaande systeem voor de certificering van duurzaam bouwen. Met de gedocumenteerde duurzame eigenschappen van de akoestische panelen, draagt Troldtekt bij aan certificeringen. Rasmus Olsen heeft zich gericht op het potentieel van bedrijven om positieve verhalen te vertellen over hun gezamenlijke DGNB-projecten.

Bijhouden van documentatie
In zijn thesis neemt Rasmus Olsen de 'shared value'-theorie van de Amerikaanse professor Michael Porter als uitgangspunt en gebruikt hij de bouwprojecten van PensionDanmark als case. Rasmus Olsen kijkt echter ook naar de ervaringen van, onder andere, Troldtekt.

"Veel bedrijven zijn erg terughoudend om te praten over hun DGNB-bijdragen. Troldtekt is moediger geweest, onder andere met een persverhaal over de rol van het bedrijf in de eerste DGNB-gecertificeerde school in Denemarken. Bij Troldtekt hebben ze altijd een punt gemaakt van het documenteren van hun DGNB-inspanningen. Deze inspanningen profiteren nu van hun branding, waarbij DGNB een merkplatform wordt dat commerciële belangen en maatschappelijke verantwoordelijkheid combineert, voor organisaties gaande van een pensioenfonds tot een materialenfabrikant, "zegt hij.