Case: Open fabriek versterkt de dialoog met buren

In de lente van 2016 werd iedereen die in Troldhede woonde uitgenodigd voor een open dag bij de fabriek van Troldtekt, die een belangrijke rol speelt in de lokale gemeenschap. Ongeveer 300 mensen kwamen opdagen voor een dag van begeleide tours en een vriendelijke sfeer.

Foto:

Gekleed in veiligheidshesjes konden de 300 bezoekers de productie van Troldtekt met hun eigen ogen ervaren.
Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

De barbecue brandde, de Hiem-IS ijskar stond klaar en de productie van akoestische panelen was in volle gang. Op zaterdag 21 mei 2016, bezochten ongeveer 300 mensen de fabriek van Troldtekt, in het plaatsje Troldhede, in het westen van Jutland. De gasten waren een mix van lokale burgers en familie van Troldtekt medewerkers.
- Veel mensen in het plaatsje hadden enkel van Troldtekt gehoord, maar nog nooit de fabriek gezien, wat ook geldt voor veel familieleden van onze collega’s. Daarom nodigden we iedereen in Troldhede uit voor een open dag, zegt Orla Jepsen, fabrieksmanager.

Prominent in de stad
Sinds 1935 produceert Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen in Troldhede, en na groei en uitbreiding in de laatste jaren speelt de fabriek een nog grotere rol in de lokale gemeenschap. –Dit is iets waar we ons heel bewust van zijn, en daarom wilde we onze buren een inzicht geven in wat we doen en de problemen die je tegenkomt bij het runnen van zo’n grote productiefaciliteit. We geloven dat het een betere basis creëert voor de dialoog tussen Troldtekt en de lokale gemeenschap, zegt Orla Jepsen.

“We hebben een verantwoordelijkheid om mensen in buurt te helpen bij het begrijpen wat Troldtekt akoestische panelen precies zijn”.
Orla Jepsen, fabrieksmanager
Foto:
Eén van de belangrijkste doelen van het evenement was om de buren in Troldhede een inzicht te bieden in de problemen die je tegenkomt bij het runnen van een grote productiefaciliteit.

Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

Begeleide tours en entertainment
Zes Troldtekt medewerkers stemden ermee in om voor gids te spelen en met veiligheidshesjes aan mochten groepen van 20-30 mensen de productiefaciliteit van dichtbij ervaren. Medewerkers waarvan familieleden op bezoek waren mochten ze zelf rondleiden.
- We kregen veel positieve feedback van de deelnemers, die het een leuke tour vonden. Onder de bezoekers bevond zich ook een man die in de jaren ’60 in de fabriek gewerkt heeft. Hij was erg onder de indruk van de ultramoderne faciliteiten, zegt de fabrieksmanager.

Mogelijke herhaling van het succes
In een grote tent werden barbecueworsten en drankjes geserveerd, in de buitenruimte konden kinderen zich amuseren op het springkasteel en ijsjes eten van de ijskar.
- Verschillende mensen vroegen wanneer het evenement weer georganiseerd zou worden, en we overwegen dan ook om dit een terugkerend drie- of vierjaarlijks evenement te maken. We hebben een verantwoordelijkheid om mensen in de buurt te helpen begrijpen wat Troldtekt akoestische panelen precies zijn, en we zijn van mening dat een open dag zoals deze een goede manier is om dat te doen, zegt Orla Jepsen.