Anticorruptie: een focusgebied op alle niveaus

Wanneer Troldtekt zich uitbreidt naar markten buiten Denemarken, is corruptie een zeer reëel probleem. Daarom zijn alle werknemers in het bedrijf betrokken bij onze focus op anticorruptie.

Troldtekt, CSR report 2017

Op de jaarlijkse “values day”  van Troldtekt voor medewerkers in 2017 gaf milieumanager Renate Blom een presentatie over anticorruptie voor alle werknemers. De presentatie was bedoeld om werknemers te helpen bij het identificeren van de moeilijke grijze gebieden van corruptie en om correct te handelen wanneer ze worden geconfronteerd met onzekere situaties. De presentatie was al in 2016 gegeven aan het verkoopteam van Troldtekt - maar nu is de kwestie onder de aandacht van een grotere groep werknemers gebracht.

Steun voor het focusgebied van het bedrijf
De presentatie over anticorruptie werd goed ontvangen door medewerkers. Een van hen is Lene Jørgensen, een transportplanner, die Troldtekt ondersteunt om dit een prioriteit te maken.

"Ik denk dat het heel logisch is dat iedereen in het bedrijf bij zo'n belangrijk onderwerp betrokken is. Voor mij is het cruciaal dat we allemaal weten over de situaties en de vormen waarin corruptie kan voorkomen. Het is natuurlijk de enige manier waarop we extra aandacht kunnen besteden aan de grijze gebieden en zo corruptie helemaal kunnen voorkomen, "zegt Lene.

Algemene begeleiding 
Lene besteedt het grootste deel van haar tijd aan het plannen van leveringen op de Deense markt. In haar dagelijkse werk staat zij daarom meestal niet in direct contact met klanten waar corruptie een belangrijke risicofactor is. Ze vindt echter nog steeds dat de presentatie op de values day lonend was.

"In het verleden heb ik niet veel nagedacht over corruptie, dus de presentatie over de moeilijke grijze gebieden was best een eyeopener. Natuurlijk is het waarschijnlijk meer een kwestie op managementniveau, maar het is belangrijk voor ons allemaal om te weten wanneer iets acceptabel is of niet. Over het algemeen vind ik het geruststellend om te weten dat anticorruptie iets is waar Troldtekt op focust en waar richtlijnen voor worden opgesteld, "zegt Lene Jørgensen.

Nieuwe richtlijnen op komst

  • In 2018 zal Troldtekt's focus op anticorruptie zich uiten in een reeks richtlijnen waar werknemers in hun werkzame leven op kunnen terugvallen.
  • De richtlijnen zullen, onder andere, de principes beschrijven waarover alle werknemers in loondienst hebben gehoord als onderdeel van interne presentaties in 2016 en 2017.
  • Het CSR-beleid van Troldtekt bevat al enkele principes op dit gebied. Geen enkele medewerker mag bijvoorbeeld, zonder toestemming van de Raad van Bestuur, geschenken accepteren van meer dan DKK 900.
  • Anticorruptie is een van de tien principes van de UN Global Compact, waar Troldtekt zich bij heeft aangesloten.