Antwoorden klaar over duurzame punten

In 2018 hebben twee Troldtekt medewerkers het trainingsprogramma van DGNB Consultant afgerond. Dit betekent dat we nu nog beter in staat zijn architecten en klanten te adviseren bij het certificeren van duurzame gebouwen.
In 2018 hebben twee Troldtekt medewerkers het trainingsprogramma van DGNB Consultant afgerond

Welke criteria zijn belangrijk in een duurzaam gebouw? En hoe verdient een gebouw voldoende punten om het DGNB-certificaat te behalen? Dit zijn enkele kwesties waarover projectadviseur Bente Therkildsen en technisch adviseur Michael Christensen van Troldtekt nu waardevolle input kunnen leveren voor architecten en bouwbedrijven. In 2018 voltooiden de twee werknemers een DGNB Consultant trainingsprogramma.

“In de praktijk betekent dit dat we nu diepgaande kennis hebben van de certificering en de vijf categorieën van certificatiecriteria. We hebben nu ook een beter inzicht in hoe de producten van Troldtekt globaal bijdragen aan wat een DGNB-gecertificeerd gebouw is. Het gaat onder meer om het maken van keuzes die voldoende duurzame punten opleveren, "zegt Michael Christensen.
Sneeuwbaleffect

Als projectadviseur merkt Bente Therkildsen dat de interesse in DGNB net een sneeuwbal is die langzaam begint te rollen en steeds groter wordt. Het kost tijd, maar het gebeurt.

“De belangstelling groeit, vooral in grotere steden, en vooral in verband met grote bouwprojecten. Veel belanghebbenden moeten echter nog steeds overtuigd worden voordat een klant ervoor kiest om het gebouw te laten certificeren. Ik hoop dat ik als DGNB-consultant de architecten kan helpen die zich nog steeds enigszins onzeker voelen over het schema, en dat ik licht kan werpen op de waarde van certificering, "zegt ze, en vervolgt:

"Ik heb al bouwheren ontmoet die echt hun oren spitsen als ik mezelf voorstel als DGNB-consultant."

Het psychiatrische ziekenhuis GAPS in Slagelse is slechts een voorbeeld van een DGNB-gecertificeerd gebouw met Troldtekt akoestische panelen

Ramboll heeft rapporten en bijbehorende documentatiepakketten opgesteld zodat het voor DGNB-auditors nu gemakkelijker is om de specifieke bijdragen van Troldtekt aan DGNB-bouwcertificering te beoordelen.

Uit de documentatie blijkt dat Troldtekt meer dan de helft van de punten voor de algemene DGNB-certificering kan bijdragen. Troldtekt is al gekozen voor een aantal DGNB-gecertificeerde gebouwen, waaronder het Turbinehuset-kantoorgebouw in Kopenhagen, het psychiatrische ziekenhuis GAPS in Slagelse in het westen van Zeeland en de eerste DGNB-gecertificeerde school in Frederiksberg, ook in Kopenhagen.

Troldtekt biedt documentatiepakketten voor zowel de Deense als de Duitse versie van DGNB, en ook voor de Zweedse Green Building Council (Miljöbygnad) evenals voor LEED en BREEAM.

MVO-activiteiten van Troldtekt omvatten drukwerk met een groene voetafdruk

Wat is DGNB?

  • DGNB staat voor ‘Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen’ en is de Duitse duurzaamheidscertificering voor gebouwen.
  • DGNB werd gelanceerd in 2008 en is gebaseerd op een holistische benadering van duurzaamheid.
  • In Denemarken heeft Green Building Council Denmark DGNB gekozen als de meest geschikte certificering voor aanpassing aan Deense omstandigheden.
  • De eerste Deense versie van DGNB werd gepubliceerd in 2012 en is sindsdien bijgewerkt. Een gebouw kan een DGNB-certificering behalen op het niveau van zilver, goud of platina.