Kunnen bergen schors worden gebruikt voor meubels?

Tijdens een bezoek aan Troldtekt werd Tommy Mosgaard Jensen geïnspireerd door de grote stapels schors, een bijproduct van het productieproces. Geheel in lijn met de Cradle to Cradle-aanpak van Troldtekt besloot hij te onderzoeken of de schors nieuwe waarde kan creëren als materiaal voor meubelproductie.
Troldtekt, CSR report 2017

Elk jaar produceert Troldtekt enorme hoeveelheden schors wanneer vurenhout wordt ontschorst en in stukken gesneden om houtwol te produceren. In tegenstelling tot de rest van de boom, kan de schors niet worden gebruikt voor akoestische panelen en komt hij dus in grote stapels terecht op het fabrieksterrein van Troldtekt. De schors wordt vervolgens verkocht om te worden gebruikt als schors muls en voor grondverbetering.

De aanblik van de hopen schors, wat in wezen een afvalproduct is, zette Tommy Mosgaard Jensen (44) aan het denken toen hij een bezoek bracht aan Troldtekt als onderdeel van zijn opleiding tot productietechnoloog. Hij besloot dat hij, als onderdeel van zijn eindexamenproject, de mogelijkheid zou onderzoeken om de schors te gebruiken om nieuwe waarde te creëren in bijvoorbeeld de meubelindustrie.

Enorm potentieel wereldwijd
Tommy Mosgaard Jensen werkt al meer dan 20 jaar in de hout- en meubelproductie en weet daarom veel van de productie met spaanplaat en MDF. Tegelijkertijd staan duurzaamheid en de Cradle to Cradle-principes prominent in zijn syllabus, dus zag hij snel het potentieel in het besparen van middelen en het creëren van toegevoegde waarde door een nieuw gebruik voor een restproduct te vinden.

"Ik heb eerder gespeeld met het idee meubels te maken van gemalen hout, dus het vinden van een nieuwe manier om de schors te gebruiken was een natuurlijk gevolg van deze gedachtegang. Ik sprak bijvoorbeeld met een meester van een gilde uit de houtindustrie die zei dat niet alleen bij Troldtekt, maar bij bedrijven over de hele wereld grote hoeveelheden overtollige schors  geproduceerd worden. Er is dus een enorm potentieel ", zegt Tommy Mosgaard Jensen.

Troldtekt, CSR report 2017

Schors in de blender
Tommy Mosgaard Jensen begon vervolgens te experimenteren. Hij bracht veel van zijn tijd door in zijn eigen keuken, omdat de schors eerst in kleinere stukjes moest worden gehakt.

"Ik heb eerst geprobeerd de blender te gebruiken, maar dat kon het apparaat niet aan. Toen stelde mijn zoon voor om eerst de schors te koken en dan in de blender te pureren, zoals bij groentesoep. Dit had het gewenste effect en al snel had ik een grondstof die erg op gedroogde tabak leek. Mijn eerste gedachte was om lijm te gebruiken om de schors in panelen te veranderen. De natuurlijke harsen en vezels binden de schors echter mooi aan elkaar, dus alleen pure, natuurlijke materialen zijn nodig ", zegt Tommy Mosgaard Jensen.

Troldtekt, CSR report 2017

Nuttig advies van Troldtekt
De samengeperste schors kan worden gevormd en bekleed met verschillende materialen om een soort fineer te creëren. Tijdens het proces ontmoette Tommy Mosgaard Jensen de productontwikkelaar van Troldtekt, Niels Kappel. Niels Kappel leverde extra input voor wat Tommy ¬Mosgaard Jensen ook zou kunnen proberen om de schors nuttiger te maken.

"Troldtekt is niet betrokken bij de productie van meubels, dus Niels Kappel zag het grootste potentieel in de pure, gemengde schors. Als het kan worden gemengd met cement, kan het mogelijk zijn een product te maken dat het bestaande assortiment van Troldtekt aanvult. Daarom nam ik contact op met Aalborg Portland en kreeg ik verschillende cementmonsters om mee te experimenteren ", zegt Tommy Mosgaard Jensen.

Tegenwoordig is Tommy Mosgaard Jensen volledig opgeleid en werkt hij fulltime als productontwikkelaar en productietechnoloog. Tegelijkertijd runt hij zijn eigen bedrijf en werkt hij met meubeldesign als een hobby. Hij is echter nog steeds bezig het idee van het recyclen van schors te ontwikkelen.