Drukwerk met een groene voetafdruk

Het afgelopen decennium was een zware strijd voor de grafische industrie. Eén van de overgebleven bedrijven is KLS PurePrint, dat nu drukwerk van Troldtekt produceert. Het bedrijf is erin geslaagd te blijven bestaan dankzij de toegenomen aandacht voor het milieu.

MVO-activiteiten van Troldtekt omvatten drukwerk met een groene voetafdruk

Digitalisering en de financiële crisis waren een slechte mix voor de grafische industrie. De meeste drukkers in Denemarken moesten in de daaropvolgende jaren hun deuren sluiten, maar dankzij een aandachtige focus op duurzaamheid kon KLS PurePrint blijven bestaan.

"De financiële crisis werd gevolgd door een groeiend milieubewustzijn en het was voor ons heel logisch om daarin mee te gaan", zegt Kasper Larsen, directeur van KLS PurePrint.

Daarom heeft KLS PurePrint zichzelf als doel gesteld om niets minder te worden dan 's werelds groenste drukkerij en in 2015 mochten ze hun Cradle to Cradle certificering op bronzen niveau vieren.

MVO-activiteiten van Troldtekt omvatten drukwerk met een groene voetafdruk

Platinum in hernieuwbare energie
Kort daarna, in 2016, werd de Cradle to Cradle certificering verhoogd naar Zilver - hetzelfde niveau als Troldtekt. Samenwerken was volkomen logisch en KLS PurePrint produceert nu al onze brochures en ander drukwerk.

“Duurzaamheid maakt deel uit van alles wat we doen. Onze certificering is het bewijs dat het drukwerk dat we voor onze klanten produceren geen vervuiling veroorzaakt en evenmin een uitputtingsslag is op de hulpbronnen van de aarde. Integendeel; het materiaal kan worden teruggebracht in de natuureigen cyclus. Dit betekent dat het drukwerk noch ongezond is voor mensen, noch voor het milieu, ”legt Kasper Larsen uit.

KLS PurePrint is heel bijzonder omdat het bedrijf wereldwijd ook slechts één van de drie bedrijven is met een Platinum-certificaat voor duurzame energie, wat één van de vijf Cradle to Cradle criteria is.

“Dit komt omdat alle energie die we gebruiken wordt geleverd door windparken of gecompenseerd door windenergieproductie, omdat alle voertuigen van het bedrijf elektrisch zijn en omdat we een ongezien analysemodel hebben ontwikkeld dat het CO2-verbruik van het drukwerk berekent, van grondstof tot levering ”, legt Kasper Larsen uit.

Van Zilver tot Goud
Ondanks de indrukwekkende certificeringen heeft KLS PurePrint nog lang niet het einde van haar duurzame transformatie bereikt. Cradle to Cradle certificering vereist voortdurende verbeteringen in zowel producten als productieprocessen - en KLS PurePrint gaat alweer vooruit. Kasper Larsen hoopt dat de drukkerij in 2019 Goud gecertificeerd zal zijn.

“We hebben al een aantal initiatieven gelanceerd die ons hopelijk zullen helpen om de Goud certificering te behalen. We richten ons in het bijzonder op klimaatvriendelijk transport en chemicaliënvrije producten, onder andere door bij te dragen aan de introductie van elektrische auto's, meer fietspaden en de ontwikkeling van chemicaliënvrije drukplaten ”, legt Kasper Larsen uit.