Troldtekt gaat voor volledig FSC® certificatie

Troldtekt heeft de hoeveelheid duurzaam FSC-gecertificeerd hout dat gebruikt wordt in de productie verhoogd en is nu in staat producten te leveren die “FSC 100% gecertificeerd” zijn. Tegelijkertijd heeft Troldtekt de PEFC certificatie uit gefaseerd om zich volledig te focussen op het FSC label.

Troldtekt satser fuldt ud på FSC-certificering

Nu kan zelf de kleinste splinter in Troldtekt’s FSC-gecertificeerde akoestische panelen teruggeleid worden naar verantwoorde bosbouw. Tot voor kort leverde Troldtekt haar producten in de “FSC Mix Credit” categorie, maar kreeg recent goedkeuring om panelen te leveren die FSC 100% gecertificeerd zijn (FSC®C115450). Er wordt tegemoet gekomen aan striktere regels wat betreft traceerbaarheid en hoe het ruwe hout behandeld wordt tijdens de productie.

Tegelijkertijd is Troldtekt meer FSC-gecertificeerd hout aan het kopen, zodat nu één op de vier boomstammen voldoet aan deze duurzaamheidsaanduiding. Deze hoeveelheid wordt in de toekomst verhoogd omdat er een aanzienlijke vraag is naar FSC-gecertificeerde producten.

”We hebben veel klanten die panelen willen kopen die gemaakt zijn met FSC hout, voornamelijk omdat het een positieve impact heeft op de duurzaamheidsprestatie van een bedrijf en het credits oplevert op het gebied van duurzame bouwcertificaten. We hebben recentelijk onze interne procedures geupdatet en kopen zoveel mogelijk FSC gecertificeerd hout als we kunnen”, zegt Renate Blom, environmental manager bij Troldtekt.

Gestroomlijnd proces
In verband met het updaten van onze interne procedures werd Troldtekt bijgestaan door FSC Denemarken, waarvan Troldtekt lid is. FSC Denemarken is het Deense kantoor van de internationale FSC organisatie. Bij de beoordeling werd gekeken naar alle aspecten van het bedrijf, van inkoop tot productie.

“Eigenlijk draait alles om het gescheiden houden van dingen, zodat je er altijd zeker van kunt zijn dat alleen duurzaam hout wordt gebruikt in FSC-gecertificeerde producten. Bij bedrijven zoals Troldtekt, die al vroeg duurzaam hout begonnen in te kopen, evolueren procedures vaak traag, en wordt veel kennis vaak door de jaren heen overgedragen. We hebben extern inzicht kunnen bijbrengen en kunnen wijzen op gebieden die gestroomlijnd kunnen worden”, zegt Loa Dalgaard Worm, Voorzitster bij FSC Denemarken.

All- in voor FSC
Troldtekt heeft besloten niet langer producten te certificeren volgens de PEFCTM standaard. In de toekomst zal FSC de enige duurzame certificatie zijn waar klanten, leveranciers en medewerkers aan hoeven te denken.

“Steeds minder klanten vragen om PEFC gecertificeerde producten vergeleken met FSC. De eisen voor beide certificeringen veranderen constant en zijn niet precies hetzelfde. Om ons intern proces dus simpeler te maken hebben we besloten geen “dubbele certificatie” meer te doen, en gaan we in de toekomst all-in voor FSC”, zegt Renate Blom.

Feiten over Troldtekt en FSC®

FSC staat voor Forest Stewardship Council® en is een internationaal non-profit etiketteringsschema voor hout en papier, dat werd opgericht in 1994. FSC is gebaseerd op tien fundamentele principes voor verantwoord bosbeheer, die fungeren als een soort grondwet voor FSC en slaan op het beheer van FSC- gecertificeerde bossen over de hele wereld.

Troldtekt behaalde een FSC certificatie in 2013 en is sinds 2018 goedgekeurd als leverancier van producten in de categorie “FSC 100%” (FSC®C115450), wat betekent dat al het hout in één paneel in overeenstemming is met de FSC eisen.

FSC telt bijvoorbeeld mee voor Cradle to Cradle en levert punten op met betrekking tot vrijwillige certificeringen zoals DGNB, LEED en BREEAM.