Case: Nieuwe spuithal resulteert in minder afval en grote werktevredenheid

Een volautomatische spuitfaciliteit heeft het verfafval van Troldtekt met meer dan 70 procent verminderd. De hal en nieuwe technologie hebben de werkomgeving een boost gegeven.

Foto:
Er is een groeiende vraag naar gespoten panelen. De nieuwe spuitfaciliteit is efficiënter en verminderd afval.

Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal

Honderdduizenden liters verf worden jaarlijks gebruikt voor het spuiten van Troldtekt akoestische panelen in wit, grijs, zwart en speciale kleuren. Er is een groeiende vraag naar gespoten panelen, en in 2016 heeft Troldtekt daarom in totaal 13 miljoen Deense kroon geïnvesteerd in een nieuwe spuitfaciliteit en een nieuwe hal waar het systeem staat. Aangezien we 24 uur per dag, 7 dagen per week, panelen spuiten kon het oude systeem dit niet meer bijhouden. Het plan was om een ruimte te vinden voor het nieuwe systeem in onze bestaande gebouwen. Echter, door een compleet nieuwe hal te bouwen hebben we een geautomatiseerde productielijn kunnen ontwerpen die efficiënter is en een betere werkomgeving biedt, zegt Orla Jepsen, fabrieksmanager bij Troldtekt.

De beste technologie
Als een machine de panelen spuit zal er altijd een bepaalde hoeveelheid afval overblijven. Een deel van de gemorste verf kan hergebruikt worden in de productie, terwijl een kleine hoeveelheid verzameld wordt in filters, die verbrand worden zonder het milieu te vervuilen. Echter, met het nieuwe systeem is de hoeveelheid verf die verspild wordt verminderd met 70 procent. We kozen voor de duurdere van 2 opties, omdat deze machine het minste verspild. Ook is het makkelijker voor onze medewerkers om de machine schoon te maken en te onderhouden, zegt Orla Jepsen. Hij vermeldt ook dat de nieuwe voorziening minder energie nodig heeft de luchtwinning in de hal en het drogen van de gespoten panelen. Het is echter te vroeg om te kunnen zeggen hoe groot de energiebesparing per geproduceerde vierkante meter zal zijn.

Geen handmatige werkroutines meer
De nieuwe spuitvoorziening heeft de werktevredenheid een aanzienlijke boost gegeven. De medewerkers hoeven niet langer de panelen handmatig te hanteren, maar bedienen in plaats daarvan een heftruck en houden toezicht op het systeem. Echter, aangezien het nieuwe systeem volledig is geautomatiseerd, moeten ze wel meer technologie begrijpen. Het is goed voor de werkomgeving dat er geen handmatig tillen meer nodig is. Aan de andere kant eist de nieuwe technologie ook meer van de werknemers. Om ze op de best mogelijke manier uit te rusten, hebben we een overeenkomst gesloten met het bedrijf dat de spuitvoorziening leverde om te helpen met trainingen, zegt Orla Jepsen. Hij voegt eraan toe dat de medewerkers nu ook een lichtere en aantrekkelijkere werkomgeving hebben. Bij het ontwerpen van een lichte en luchtige hal die 1200 vierkante meter bedekt, realiseerde we ons dat dit een goede mogelijkheid was om onze ontwerpoplossingen tentoon te stellen. Zo functioneert de hal dus ook als showroom, wat met groot enthousiasme werd ontvangen door zowel medewerkers als gasten.

Commentaren van medewerkers op de nieuwe spuitvoorziening

Lilly Bonde Pedersen, machine-operator
“De nieuwe spuitvoorziening is veel verfijnder en heeft een millimeter precisie. Het zorgt er ook voor dat er andere eisen worden gesteld aan onze medewerkers”
Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal

Morten Søndergaard, machine-operator
“Ik vind het heel positief dat er minder afval is met het nieuwe systeem en dat het ook meer panelen aan kan dan het vorige systeem. Het snijdt in de kosten en draagt uiteindelijk bij aan grotere baanzekerheid”
Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal

Torben Pehrson, machine-operator
“Dankzij de nieuwe hal werken we nu in een fijne en vrolijke omgeving. Echter betekent het nieuwe systeem ook dat we veel nieuwe informatie hebben moeten opnemen”Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal