Bij materiaalontwerp gaat het in wezen om het ontwerpen van een product op een manier die het nuttig maakt voor de gebruiker en de sociale omgeving.
Jarenlang is er een tendens geweest om de functionele voordelen voor de gebruiker voorop te stellen. Ecologische trends zijn de afgelopen jaren geïntensiveerd en hebben ook hun stempel op het ontwerpproces gedrukt. Bij bouwmaterialen ligt de focus nu bijvoorbeeld veel meer op de milieu- en gezondheidseffecten.
Jörg Schmitt is een interieurontwerper en art director bij raumprobe in Duitsland, dat een online materiaaldatabase en een tentoonstellingsruimte voor materialen in Stuttgart beheert. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de Material Award-competitie, die jaarlijks uitstekende materialen en architectuur met een bijzonder materiaalgebruik erkent en eert.
'We hebben zelden een aspect gehad dat in alle disciplines zo wijdverbreid was als duurzaamheid: of het nu gaat om politiek, economie, cultuur, onderwijs, design, verstedelijking - het is een onmisbare overweging geworden in alle gebieden van het openbare leven. Duurzaamheid bepaalt ons tijdperk - en ons ontwerp ', benadrukt Jörg Schmitt.
Volgens de interieurontwerper zijn ook de wetgeving en de steeds strengere marktvereisten voor milieu-impact van producten onderdeel geworden van het ontwerpproces. Een goed materiaalontwerp is in staat om een balans te vinden tussen de verschillende aspecten, waaronder functionaliteit en esthetiek. Dit resulteert uiteindelijk in oplossingen die het dagelijkse leven van de gebruiker verbeteren en vereenvoudigen - en tegelijkertijd rekening houden met het milieu.