De meeuwen zijn weggevlogen en de architectuur komt tot zijn recht

12:e mar. 2018

Gedurende de laatste zeven jaar werd de noordelijke havenregio in Aarhus getransformeerd van containerterminal tot aantrekkelijk stedelijk district, met opwindende gebouwen ontworpen door wereldberoemde architecten.

Leven brengen in nieuwe stedelijke districten kan een uitdaging zijn, maar haven zwembaden, eiland tuinen, restaurants en een 128 meter hoog uitkijkpunt zal mensen trekken naar Aarhus Docklands.

Troldtekt, Rising Architecture Week

De Vuurtoren, Z-Huset en Isberget zijn enkele projecten die de sprong hebben gemaakt van het tekenbord naar de waterkant in Aarhus Docklands. Nieuwe gebouwen schieten overal uit de grond, terwijl de voormalige containerterminal getransformeerd wordt tot aantrekkelijk stedelijk district, met opwindende residentiële en commerciële panden.

-Bouwen langs het water heeft duidelijk voordelen, aangezien het internationale architecten aantrekt die hun creativiteit de vrije loop laten met originele en fantasierijke projecten. We hebben net toestemming gekregen voor de afronding van het Vuurtoren project, en zullen daardoor starten met het bouwen van een nieuw gebouw van 128 meter hoog. Tegelijkertijd werken we met BIG architecten aan het AARhus project, dat bestaat uit zes restaurants, een theater en kleine zwem huts, zegt Rune Kilden, een stedelijke ontwikkelaar en mede-eigenaar van Kilden en Mortensen.

In 2009 verkreeg Rune Kilden in samenwerking met lokale investeerders de bouwrechten tot de Vuurtoren, die ontworpen is door 3XN. Dit was de start van een nieuw leven als “havenwerker”, met een brandend enthousiasme om Aarhus Docklands van de grond te krijgen. Hij kijkt vanuit zijn kantoor, op de achtste verdieping van het nieuw gebouwde commerciële pand Pakhusene, uit over het district. Het gebouw werd ontworpen door AART architecten en gebouwd met het idee van een deeleconomie: de bedrijven in het gebouw delen een aantal faciliteiten met elkaar, en bewoners in het gebied hebben na werktijd ook toegang tot het fitnesscentrum, de parkeerplaats, kantine etc.

Van residentieel naar stedelijk district

Sinds de eerste zode werd gesneden bij Aarhus Docklands hebben de vastgoedontwikkelaars geprobeerd de regio nieuw leven in te blazen, door tijdelijke culturele projecten te organiseren. Vijf jaar nadat de eerste bewoners hun intrek namen in het district is er een politieke focus op het creëren van permanente stadsleven langs de havenkant. Dit zal vooral te zien zijn rondom één van de havenbassins, Bassin 7, dat gedeeltelijk getransformeerd zal worden tot havenzwembaden in de zomer 2018.

-Als een nieuw stedelijk district niet vanaf dag één bruist van het leven is het makkelijk om hier kritiek op te hebben, maar er is een aanzienlijke massa mensen nodig om dit te verwezenlijken. Met alle nieuwe residentiële panden bestaat nu de potentie voor een bruisend district, en gedurende de komende jaren zullen we dit hopelijk gaan waarmaken, zegt Rune Kilden.

Architecten, stedelijke planners, aannemers en stedelijke ontwikkelaars hebben een innovatieve aanpak voor het originele, verenigd plan voor Aarhus Docklands. Ze zijn onder andere afgestapt van het idee van grote, open pleinen.

-Het is erg mooi met duidelijke zichtlijnen en visuele context, maar open plekken kunnen problematisch zijn, aangezien ze vaak geen leven aantrekken. Daarom hebben we in samenwerking met de Stad Aarhus het plan voor Bassin 7 herzien, en samen met andere projectontwikkelaars zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, zoals een strandbar, de mogelijkheid tot zwemmen in de zee en eiland tuinen, waarbij de focus ligt op urban farming. Het is een kwestie van deze sociale trends oppikken en het project erop aanpassen, zegt Rune Kilden, waaraan hij toevoegt:

-Mensen moeten een reden hebben om te vertrekken uit het oude stadscentrum en een deel uit te maken van Aarhus Docklands. De haven zwembaden, het conferencehotel en de nieuwe restaurants zullen de grootste gamechangers zijn. Daarbij zal het uitkijkpunt  bovenin de nieuwe vuurtoren een attractie op zich zijn, als iedereen het spectaculaire uitzicht over de stad en de baai kan bewonderen op 128 meter hoogte.

Opmerkzame architecten

De gebouwen in Aarhus Docklands vertegenwoordigen het werk van internationaal gekende architectenfirma’s. Rune Kilden was, of is betrokken bij vijf projecten. Bij Bassin 7 werkt hij met zowel BIG als SLETH architecten, en laatstgenoemde beschrijft hij als één van de nieuwe en opwindende architectuurfirma’s in de omgeving van Aarhus.

-SLETH combineert internationale visie met lokale inzichten. Architecten gevestigd in Aarhus kunnen het DNA van de stad ontrafelen, en ideeën aanleveren over welke mensen we nodig hebben in de gebouwen, om de potentie van de regio te realiseren. We kunnen misschien de ambitie hebben om een geweldig restaurant te bouwen, maar het restaurant zal niet beter zijn dan de persoon die het runt. Ook kennen ze misschien potentiele huurders voor kantoorruimtes, die het in zich hebben om weer andere huurders aan te trekken, zegt Rune Kilden.

-Veel architecten gevestigd in Aarhus zijn actief op de internationale markt, dus ik kan niet perse zeggen dat het gebouw er anders uit komt te zien omdat ik met een lokale architect werk. Echter kunnen we niet ontkennen dat firma’s in Aarhus goed weten wat er speelt in de regio, iets dat het project, en stedelijke ontwikkelaars zoals mijzelf, alleen maar ten goede komt. Dit inherente begrip van de stad zie ik ook terug bij BIG, dat veel medewerkers heeft die geboren en getogen zijn in Aarhus, en daardoor de kwaliteiten en de potentie van de stad waarderen, voegt hij eraan toe.

Feiten over Aarhus Docklands

  • De eerste bewoners namen hun intrek in Aarhus Docklands in 2012
  • De regio langs de noordelijke kant van de haven was eerder een containerterminal, maar in 1999 was een ideeënwedstrijd de start van een langdurige transformatie van de Aarhus Docklands
  • De ruggengraat van de regio is een boulevard van ongeveer een kilometer lang, die drie aparte plaatsen met elkaar verbindt
  • De noordelijkste plaats wordt gekruist door kanalen, die de regio verdeelt in vier eilanden zodat de nieuwe residentiele en commerciële gebouwen kunnen genieten van uitzicht over het water.