Troldtekt kaarthuizen bepalen het decor voor biënnale

12:e mar. 2018

De Rising Architecture Week presenteert culturele evenementen tijdens Aarhus 2017-Europese Hoofdstad van Cultuur. In deze creatieve omgeving, de voormalige vrachtwerf van het spoor Godsbanen, heeft architectencollectief Raumlabor het decor bepaalt met een indrukwekkende Troldtekt installatie.

De installatie werd gecreëerd met gebruik van Troldtekt akoestische panelen, die zoals “kaarthuizen” gestapeld werden tot wel vijf meter hoog. Als de biënnale voorbij is kunnen de panelen hergebruikt worden in bouwprojecten, zeggen de architecten.

Troldtekt, Raumlabor - Rising Architecture Week 2017

De Rising Architecture Week werd gelanceerd als internationale architectonische biënnale in 2015 en is het belangrijkste evenement tijdens Aarhus 2017-Europese Hoofdstad van Cultuur. De biënnale neemt onze maatschappij, steden en levens kritisch onder de loep om een antwoord te geven op hoe architecten kunnen bijdragen aan het aan de kaak stellen van de uitdagingen van de toekomst.

De evenementen bestaan onder andere uit een conferentie in Godsbanen, waar deelnemers zoals Daan Roosegarde (NL), Jan Gehl (DK), Rob Adams (AUS) en John Thackra (UK) hun ideeën en ervaringen delen. In Godsbanen, zal de ‘Den Rå Hal’ (the raw hall) voor de gelegenheid aangekleed worden door het Duitse architectencollectief Raumlabor.

Met gebruik van witte Troldtekt akoestische panelen zullen de architecten kaarthuizen bouwen tot wel vijf meter hoog, wat de hal zal verdelen in drie aparte ruimtes: een podiumgedeelte, een loungegedeelte, en een gedeelte voor workshops. Eén van de architecten van Raumlabor, Francesco Apuzzo, legt het idee achter de installatie uit:

Hoe zou je de Troldtekt installatie omschrijven die jullie gecreëerd hebben?

-De hal in Godsbanen is een grote open ruimte, die gedomineerd wordt door een prachtige houten plafondconstructie. De hoge muren die we met de Troldtekt akoestische panelen creëren verdelen de conferentieruimte in verschillende kleinere gedeeltes, waardoor de conferentie afgevaardigden zich kunnen bewegen. Tegelijkertijd voorkomen de muren dat men de conferentieruimte in één keer kan zien.

Wat is het artistieke idee achter de installatie?

-We bouwen de muren geheel uit akoestische panelen, gestapeld om verschillende patronen te creëren. Ze worden niet op maat gezaagd en op geen enkele manier aan elkaar geschroefd, waardoor de materialen het industriële gevoel van een productiefaciliteit zullen nabootsen.

In een moderne fabriek wordt er veel moeite gestoken in tijds- en energiebesparing om productiekosten te minimaliseren, maar ook om bronnen duurzaam te gebruiken, Deze aanpak proberen we over te brengen in deze opdracht, door de bronconsumptie voor de tijdelijke architectonische installatie tot een minimum te beperken.

De akoestische panelen zullen tijdelijk verwijderd worden uit het magazijn van Troldtekt om op een nieuwe en verassende manier toegepast te worden, maar als de conferentie ten einde is kunnen alle panelen weer gebruikt worden zoals bedoeld.

Welke ervaring wilt u de deelnemers meegeven?

-Door een nieuwe omgeving te creëren in een bestaand gebouw, creëren we een structuur die onafhankelijk is van de as en oriëntatie van het gebouw. De nieuwe structuur is bedoeld om uitnodigende en comfortabele ruimtes te creëren voor reflectie, waar conferentiedeelnemers zich kunnen concentreren en bijdragen aan discussies. In dit opzicht zijn we vooral blij met de akoestiek en binnenklimaatvriendelijke eigenschappen van de Troldtekt panelen.

De Rising Architecture Week draait om het heroverwegen en het ontwikkelen van oplossingen voor de uitdagingen van de maatschappij. Welke uitdagingen denkt u aan het licht te brengen met de Troldtekt installatie?

-Eén van de belangrijkste aspecten van ons beroep, vooral als je werkt met korte termijn architectuur, is om respectvol om te gaan met bronnen en afval te minimaliseren. We zien dit niet zozeer als beperking maar meer als een kans om ons respect voor vakmanschap te laten zien.

De installatie voor de Rising Architecture Week is een voorbeeld van hoe innovatief denken toegepast kan worden in verschillende situaties en op verschillende schalen. Het is erg relevant, aangezien elke bouwomgeving en elke activiteit in onze maatschappij als tijdelijk gezien kan worden.

Feiten over Raumlabor

  • Raumlabor is een architectencollectief, gevestigd in Berlijn in 1999
  • De architecten werken met stedelijk design, architectonisch design, bouw, interactieve omgevingen en onderzoek
  • Raumlabor focust zich specifiek op openbare ruimtes, stedelijke vernieuwing en de grens tussen openbaar en privé
  • Lees meer over Raumlabor 

Rising Architecture Week 2017