Aarhus architectonische biënnale is van plan te groeien

12:e mar. 2018

De architectonische scene in Aarhus is net één grote familie, die in 2014 samengebracht werd door The Architecture Project. De businesscluster promoot architecten gebaseerd in Aarhus, en creëert tegelijkertijd banen in de creatieve industrie.

Dit gebeurt onder andere door evenementen zoals de Rising Architecture Week, die plaatsvindt op 11-15 september in Aarhus. Jørgen Bach, voorzitter van The Architecture Project en partner bij Arkitema Architecten, beschrijft de ambities van de cluster.

Troldtekt, Rising Architecture Week

De Rising Architecture Week biënnale zal een etalage zijn voor architectuur uit Aarhus. Ziekenhuizen, scholen, universiteiten, het eerste spoorwegenmuseum van Denemarken, bibliotheken en opwindende residentiële ontwikkelingen zullen allemaal uitgelicht worden. In het teken van de rol als Europese Hoofdstad van Cultuur 2017 die Aarhus heeft, moet iedereen kunnen zien waartoe de architecten van Aarhus in staat zijn. Dit geldt voor architecten, investeerders, aannemers, stadsplanners, lokale politici en iedereen betrokken bij de bouwindustrie, in zowel Denemarken als in het buitenland.

-Aarhus 2017 is de perfecte gelegenheid om de Rising Architecture Week te lanceren. De blik van Europa is gericht op Aarhus, en iedereen in de architectonische wereld moet van deze gelegenheid profiteren om onze sterktes te promoten: stedelijke ontwikkelingen, bouwen voor de zorgsector, duurzame woningen en liveable cities, zegt Jørgen Bach, partner bij Arkitema Architecten en voorzitter van The Architecture Project (TAP).

Een hechte, professionele gemeenschap

TAP, de organisator van de Rising Architecture Week, werd gevormd in 2014 als voortzetting van het natuurlijke gevoel van gemeenschap, dat de architectonische scene in Aarhus altijd gekenmerkt heeft. Ondanks haar grootte heeft de stad een groot aantal architecten.

-We gingen naar dezelfde architectuurschool en werkte samen voor dezelfde bedrijven. Dit heeft geresulteerd in een bijna familiale band, dus de architectonische cluster in Aarhus is er altijd al geweest. In 2014 werd het partnerschap geformaliseerd in de vorm van TAP, waarmee ze ook promotioneel perspectief kregen, legt Jørgen Bach uit.

TAP’s belangrijkste taak volgens de voorzitter is het belichten van de kracht van de architecten in de stad en nieuwe banen creëren binnen de creatieve industrie.

-Het is 15 jaar geleden dat een architectenpraktijk startte in Aarhus, die uitgroeide tot een bedrijf met meer dan 50 medewerkers. Nieuwe talenten die afstuderen kopen meteen een enkeltje naar Kopenhagen. Dit is een probleem voor de industrie. We moeten bedrijfsontwikkeling en het opstarten van nieuwe architectenfirma’s stimuleren in Aarhus, want er zijn veel opwindende projecten en kansen hier, zegt Jørgen Bach.

Jonge talenten en aandacht

TAP biedt bijvoorbeeld mentorschema’s en steun voor architecten startups, om een situatie te voorkomen waarbij klanten van de publieke sector aarzelen om onbekende architecten aan te nemen voor grote projecten. Ook organiseert TAP verschillende evenementen, bedacht om internationale aandacht te trekken. Rising Architecture Week is daar slechts één van.

-We zijn ons er erg bewust van dat de aandacht rond Hoofdstad van Cultuur weer zal verdwijnen in 2018. De initiatieven die gelanceerd zijn gedurende Aarhus 2017 hebben de politici er hopelijk van overtuigd dat hun steun en begrip heel belangrijk zijn voor de architectuurcluster in West-Denemarken. Hopelijk verdwijnt in 2018 dan ook niet de interesse in stedelijke ontwikkeling en architectuur, zegt Jørgen Bach.

Feiten over de Rising Architecture Week

  • Een architectonische biënnale met workshops, installaties, lezingen en evenementen in de stad.
  • De focus ligt op het bespreken van de rol die architectuur kan spelen in het voorzien van innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waarvoor de maatschappij in de toekomst komt te staan
  • Daan Roosegarde (NL), Jan Gehl (DK), Rob Adams (AUS), John Thackra (UK) en het architectencollectief Raumlabor (DE), zijn enkele van de deelnemers die hun kijk hierop zullen delen via kunstwerken en debatten.
  • Iedereen met interesse in architectuur en stedelijke ontwikkeling is uitgenodigd om deel te nemen en een actieve bijdrage te leveren aan de Rising Architecture Week 2017
  • Troldtekt is een officiële partner van de biënnale, die gehouden wordt op 11-15 september in Aarhus.
  • Bekijk het volledige programma voor de Rising Architecture Week