THEMA: Architectuur voor sport en beweging

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in zwembad

Scholen ontworpen om te bewegen. Binnenruimte voor parkour en straatvoetbal. Een sportcomplex waar topsport en revalidatie onder één dak worden samengebracht. In 2020 vinden sport en beweging plaats in nieuwe vormen en nieuwe faciliteiten. Hier is het belangrijk dat de architectuur is ontworpen voor fysieke activiteit en lawaai - maar toch met gevoel voor esthetiek.

Lees hoe informele activiteitenomgevingen burgers kunnen motiveren om te bewegen, waardoor de volksgezondheid in een positieve richting wordt gestuwd. Bekijk de conclusies van het Deense project Skole +, dat heeft vastgesteld hoe de vernieuwing van bestaande scholen kinderen kan helpen meer te bewegen in het dagelijks leven.

Bezoek Holbæk Sportsby, een sportcomplex waar een zwembad, racketsporten, een multifunctionele hal, mountainbikeroutes en een modern gezondheidscentrum zijn verzameld op 23.000 nieuw gebouwde vierkante meters. Lees over het nieuwe fenomeen straatmekka's.

Dit thema biedt ook inspiratie van een Faeröerse multifunctionele hal en de twee Deense projecten: Idrættens Hus in Roskilde en Aarhus International Sailing Centre. Gemeenschappelijk aan de projecten is dat Troldtekt akoestische oplossingen helpen om te voldoen aan de eisen van duurzaamheid, flexibel ontwerp en goede akoestiek in moderne sportconstructies.

Goed doordachte architectuur stimuleert beweging

Architectuur kan burgers motiveren om in beweging te komen en daarmee de volksgezondheid in een positieve richting sturen. Informele activiteitenomgevingen winnen daarom aan kracht in Noord-Europa – zowel op straatniveau als in de gebouwde omgeving.

Karin Book, hoofddocent sportwetenschappen aan de Universiteit van Malmö, legt uit hoe architecten activiteitengebieden aantrekkelijk kunnen maken voor de burger.

>> Lees over architectuur voor beweging

Troldtekt akustikløsninger hjælper til at opfylde kravene om slidstyrke, fleksibelt design og god akustik i det moderne sportsbyggeri

Architectuur kan kinderen in beweging brengen

Het interieurontwerp van scholen heeft een grote invloed op het activiteitenniveau van kinderen. Dit is aangetoond door het Deense project Skole +, dat heeft onderzocht hoe de vernieuwing van bestaande architectuur de beweging van kinderen bevordert.

Een van de zes scholen in het project is Søndervangskolen in Aarhus. Hier zijn presentatietrappen en een bewegingspad geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

>> Lees over de ervaringen van Skole +

Troldtekt, Søndervangsskolen

Sportcomplex brengt topsport en revalidatie samen onder één dak

Holbæk Sportsby in Denemarken is één van de grootste sportcomplexen van Scandinavië. Het complex brengt vanalles samen - van mountainbikesporten tot moderne behandelingen - en creëert een ontmoetingsplaats voor zowel kinderen als volwassenen.

In een interview legt architect Nicolas Munkø van architectenbureau Kullegaard de ontwerpoverwegingen achter het project uit.

>> Lees het interview over het sportcomplex

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in bijvoorbeeld sporthallen

Straatsport brengt kinderen van alle leeftijden en culturele achtergronden samen

Een oud industrieel gebouw is getransformeerd tot een geasfalteerd straatsportcentrum. Het doel is om het gemeenschapsgevoel tussen kinderen van alle leeftijden en culturele achtergronden te versterken.

Aalborg Streetmekka is een van de zes faciliteiten in Denemarken die worden beheerd door de non-profitorganisatie GAME, met de steun van een aantal stichtingen.

>> Lees meer over het concept Streetmekka

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in bijvoorbeeld sporthallen

Sport vereist een goede akoestiek en natuurlijke kracht

Gebouwen voor sport en beweging moeten worden ontworpen met flexibele, duurzame materialen. De akoestische eigenschappen van de materialen zijn erg belangrijk wanneer het gebouw ruimte moet bieden aan iedereen, van enthousiaste voetballers tot jubelende kinderen.

Ontdek hoe Troldtekt akoestische oplossingen ervoor kunnen zorgen dat u voldoet aan de eisen voor moderne sportconstructies - en tegelijkertijd een natuurlijk product toevoegen aan uw project.

>> Hoe Troldtekt een match is voor sport en beweging

Architectuur voor sport en beweging

Multifunctionele zaal in Runavik

Troldtekt, Runavik

BBP Architects heeft de uitbreiding van de bestaande handbalhal in Runavik op de Faeröer ontworpen. In de zone tussen de nieuwe en oude hallen hebben de Troldtekt akoestische plafonds een warme gele kleur op maat.

Bekijk foto's en lees meer

Internationaal zeilcentrum van Aarhus

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in sportarchitectuur

Het grote lichtgrijze betonnen gebouw staat direct bij de ingang van de jachthaven in Aarhus, Denemarken. Licht stroomt naar het centrum met industriële look, waar Troldtekt in de kleur naturel crème goed samengaat met het ruwe beton.

Bekijk foto's en lees meer

Idrættens Hus

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in sportarchitectuur

Het centrum in Roskilde (Denemarken) biedt de mogelijkheid om te genieten van een breed scala aan activiteiten. Alle hallen hebben Troldtekt akoestische panelen en in de twee grote hallen dient Troldtekt ook als decoratie in verticale kleurpatronen.

Bekijk foto's en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter