THEMA: Betere kinderopvanginstellingen

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld instellingen voor kinderzorg

Het aantal kinderen neemt toe in verschillende Noord-Europese landen, dus ook de behoefte aan nieuwe kinderopvanginstellingen. Het is belangrijk om het perspectief van de kinderen mee te nemen in het ontwerp van de nieuwe instellingen, en dat de architectuur de ontwikkeling van lichaam en geest ondersteunt. Dit is het punt van ervaren architecten van Baukind en Ludloff + Ludloff uit Duitsland.

Volgens Mille Sylvest, gepromoveerd in de omgevingspsychologie en partner bij het adviesbureau Human Studio, moeten de nieuwe gebouwen voldoen aan de specifieke behoeften van de betreffende instelling - en geen universele sjabloon volgen. Ze wijst er ook op dat de architectuur van een goede kinderopvanginstelling flexibel genoeg moet zijn om een breed scala aan activiteiten te ondersteunen.

In dit thema kunt u lezen over Huset Nyvang in de Deense stad Randers, waar een verpleeghuis en kindercentrum onder één dak zijn ondergebracht. Ook leest u over Børnebyen Christianshavn in Kopenhagen, Drivhuset in Valby, Denemarken en Haukåsen Kindergarten in Trondheim, Noorwegen. Troldtekt draagt bij aan een superieure akoestiek in alle drie de instellingen.

Architectuur voor kinderen heeft baat bij een speelse aanpak

Om een goede architectuur voor kinderen te realiseren, moet je ze serieus nemen als gebruikers en in het ontwerp rekening houden met hun unieke perspectief. Dat is de boodschap van de twee ervaren architecten prof. Jens Ludloff en Nathalie Dziobek-Bepler. Als het goed wordt gedaan kan architectuur de ontwikkeling van zowel lichaam als geest bij kinderen ondersteunen.

>> Lees de interviews

Troldtekt - Architectuur voor kinderen heeft baat bij een speelse aanpak

De beste kinderinstellingen zijn niet allemaal hetzelfde

Volgens omgevingspsycholoog Mille Sylvest (PhD) is het belangrijk dat de architectuur in kinderopvanginstellingen net zo gevarieerd is als de culturen en activiteiten die ze moeten ondersteunen. Betrokkenheid van gebruikers is een belangrijke bouwsteen voor goede instellingen.

>> Lees het interview met Mille Sylvest

Troldtekt Himmel og Hav

Een centrum voor leren en leven voor kinderen en ouderen

Huset Nyvang is gelegen in de Deense stad Randers en herbergt een verpleeghuis en een geïntegreerd kinderdagverblijf onder één dak. Als één van de eerste in zijn soort, heeft het project opgeroepen tot respect en begrip van de speciale behoeften van de verschillende generaties gebruikers. Architect Kristina Møller Hansen van Friis & Moltke legt de ontwerpoverwegingen achter het project uit in een interview.

>> Lees het interview met Kristina Møller Hansen

Troldtekt Nursing home Randers

Een stad binnen een stad

In het kleurrijke district Christianshavn in Kopenhagen is het grootste kinderinstituut van Denemarken geopend, maar door de bebouwde kom in kleinere en zeer diverse eenheden op te delen, voelt Børnebyen Christianshavn als een op zichzelf staande stad op kleine schaal.

>> Lees meer over Børnebyen

Troldtekt, Børnebyen Christianshavn

Kleuterschool Haukåsen (NO)

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld instellingen voor kinderzorg

Deze BREEAM-gecertificeerde kleuterschool is ontworpen rond een massieve houtstructuur en bevindt zich in Trondheim in het noorden van Noorwegen. Lage vensterbanken zorgen ervoor dat de kinderen uitzicht hebben op de buitenlucht, de deuren zijn voorzien van een foliecoating in heldere kleuren en de plafonds zijn voorzien van Troldtekt akoestische panelen.

Bekijk foto’s en lees meer

Himmel & Hav (DK)

Troldtekt Himmel og Hav

Deze instelling in een buitenwijk van Kopenhagen is ontworpen door RUBOW architects. Net als grote bouwstenen zijn de units waaruit het complex bestaat rond het focuspunt geplaatst: het Rode Plein. Op de plafonds zijn witte en zwart geverfde Troldtekt panelen gebruikt.

Bekijk foto’s en lees meer

Drivhuset dagopvangcentrum (DK)

Troldtekt, Drivhuset Valby

Henning Larsen Architects ontwierp de instelling, met een grote gemeenschappelijke ruimte met veel ramen en aangenaam daglicht afkomstig van dakramen. De gemeenschappelijke ruimte met dubbele hoogte vereist een goede akoestiek - verzorgd door wit en zwart geschilderde Troldtekt plafonds.

Bekijk foto’s en lees meer

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter