Bouw betere kinderopvanginstellingen

Bouw betere kinderopvanginstellingen

Het aantal kinderen neemt toe in verschillende Noord-Europese landen, dus ook de behoefte aan nieuwe kinderopvanginstellingen. Het is belangrijk om het perspectief van de kinderen mee te nemen in het ontwerp van de nieuwe instellingen, en dat de architectuur de ontwikkeling van lichaam en geest ondersteunt. Dit is het punt van ervaren architecten van Baukind en Ludloff + Ludloff uit Duitsland.

Volgens Mille Sylvest, gepromoveerd in de omgevingspsychologie en partner bij het adviesbureau Human Studio, moeten de nieuwe gebouwen voldoen aan de specifieke behoeften van de betreffende instelling - en geen universele sjabloon volgen. Ze wijst er ook op dat de architectuur van een goede kinderopvanginstelling flexibel genoeg moet zijn om een breed scala aan activiteiten te ondersteunen.

In dit thema kunt u lezen over Huset Nyvang in de Deense stad Randers, waar een verpleeghuis en kindercentrum onder één dak zijn ondergebracht. Ook leest u over Børnebyen Christianshavn in Kopenhagen, Drivhuset in Valby, Denemarken en Haukåsen Kindergarten in Trondheim, Noorwegen. Troldtekt draagt bij aan een superieure akoestiek in alle drie de instellingen.

Architectuur voor kinderen heeft baat bij een speelse aanpak

Om een goede architectuur voor kinderen te realiseren, moet je ze serieus nemen als gebruikers en in het ontwerp rekening houden met hun unieke perspectief. Dat is de boodschap van de twee ervaren architecten prof. Jens Ludloff en Nathalie Dziobek-Bepler. Als het goed wordt gedaan kan architectuur de ontwikkeling van zowel lichaam als geest bij kinderen ondersteunen.

>> Lees de interviews

Troldtekt - Architectuur voor kinderen heeft baat bij een speelse aanpak

De beste kinderinstellingen zijn niet allemaal hetzelfde

Volgens omgevingspsycholoog Mille Sylvest (PhD) is het belangrijk dat de architectuur in kinderopvanginstellingen net zo gevarieerd is als de culturen en activiteiten die ze moeten ondersteunen. Betrokkenheid van gebruikers is een belangrijke bouwsteen voor goede instellingen.

>> Lees het interview met Mille Sylvest

Bouw betere kinderopvanginstellingen | Troldtekt tema

Een centrum voor leren en leven voor kinderen en ouderen

Huset Nyvang is gelegen in de Deense stad Randers en herbergt een verpleeghuis en een geïntegreerd kinderdagverblijf onder één dak. Als één van de eerste in zijn soort, heeft het project opgeroepen tot respect en begrip van de speciale behoeften van de verschillende generaties gebruikers. Architect Kristina Møller Hansen van Friis & Moltke legt de ontwerpoverwegingen achter het project uit in een interview.

>> Lees het interview met Kristina Møller Hansen

De beste kinderinstellingen zijn niet allemaal hetzelfde

Een stad binnen een stad

In het kleurrijke district Christianshavn in Kopenhagen is het grootste kinderinstituut van Denemarken geopend, maar door de bebouwde kom in kleinere en zeer diverse eenheden op te delen, voelt Børnebyen Christianshavn als een op zichzelf staande stad op kleine schaal.

>> Lees meer over Børnebyen

Bouw betere kinderopvanginstellingen | Troldtekt tema

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter