Een centrum voor leren en leven voor kinderen en ouderen

Huset Nyvang is gelegen in de Deense stad Randers en herbergt een verpleeghuis en een geïntegreerd kinderdagverblijf onder één dak. Als één van de eerste in zijn soort, heeft het project opgeroepen tot respect en begrip van de speciale behoeften van de verschillende generaties gebruikers.

Architect Kristina Møller Hansen van Friis & Moltke legt de ontwerpoverwegingen achter het project uit in een interview.

Bouw betere kinderopvanginstellingen | Troldtekt tema
Een centrum voor leren en leven voor kinderen en ouderen

Kinderen brengen elke week vele uren door in kinderdagverblijven. Dit vraagt om indelingen die zowel leren als spelen kunnen ondersteunen, wat zeer actief en lawaaierig kan zijn. De activiteitenniveaus van oudere bewoners met dementie verschillen natuurlijk aanzienlijk, maar de twee groepen kunnen nog steeds veel baat hebben bij het samenzijn. Het hangt er allemaal van af dat de kinderen en ouderen samen tijd kunnen doorbrengen in de juiste omgeving. Bij Huset Nyvang, in het Deense Randers, weten ze hier alles van.

“Er zijn talloze voorbeelden van de manier waarop ontmoetingen tussen kinderen en ouderen een bron van vreugde en toegevoegde waarde kunnen zijn. Bij Huset Nyvang zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we een centrum gebouwd dat de twee generaties samenbrengt onder één dak ”, legt Kristina Møller Hansen uit, een architect bij Friis & Moltke.

Het project is één van de eerste in zijn soort en ontving in 2017 de Deense bouwprijs voor gezondheidszorg, die wordt toegekend door Nohrcon. C. C. Contractor was de aannemer voor het project, dat is ontworpen door Friis & Moltke.

Intergenerationele ontmoetingen
Huset Nyvang is verdeeld in drie eenheden - een ‘woonwijk’ met eenheden voor de verpleeghuisbewoners, een dienstgebouw en ten slotte een geïntegreerde kinderdagverblijf. Die laatste biedt plaats aan ongeveer 130 kinderen van 0-5 jaar. Het doel was om de hoogst mogelijke mate van integratie te garanderen en sociale interactie en activiteit tussen generaties mogelijk te maken. Centrale voorzieningen zoals de keuken en een orangerie zijn daarom tussen de twee units geplaatst en staan open voor verkeer in beide richtingen.

“Het zijn meestal de kinderen die de ouderen bezoeken. Binnen kunnen ze elkaar ontmoeten in de oranjerie, waar de kinderen kunnen schilderen of zich bezig kunnen houden met andere activiteiten. Buiten verkennen de kinderen graag de paden tussen de wooneenheden ”, zegt Kristina Møller Hansen.

Op deze ontmoetingsplaatsen kunnen de kinderen creatief en actief zijn, terwijl ouderen kunnen meedoen of observeren. Het gedeeltelijk overdekte plein is hier een goed voorbeeld van, net als het avonturenpad dat de wooneenheden verbindt. Zintuiglijke tuinen en boomgaarden zijn aangelegd, waar beide generaties enorm van genieten.

“Het doel was om een leefomgeving te creëren. Ouderen doen misschien niet actief mee, maar ze vinden het geweldig om alle activiteiten op afstand te kunnen observeren, ”zegt Kristina Møller Hansen.

Een speels ontwerp
Een belangrijk doel was om een speelse en gevarieerde architectonische expressie te creëren. Het gebouw draait in verschillende richtingen, waardoor kleine vakken binnenin ontstaan voor activiteiten zoals een ballenbad en een spiegelkamer. De kleuterschool en kinderkamer zijn verbonden door een doorgang met kamers met verschillende thema's.

“De plafondhoogtes in de ruimtes variëren, afhankelijk van voor hoeveel mensen ze zijn bedoeld. Aan de buitenkant dragen deze architectonische ‘knoppen’ samen met ramen op verschillende hoogtes bij aan de speelse uitstraling, "zegt Kristina Møller Hansen.

Grote raampartijen vervagen de traditionele scheiding tussen binnen en buiten. Net als de vele overdekte terrassen die de groepsruimtes van het kinderdagverblijf verbinden met de buitenspeelplaatsen.

Licht, modern en robuust
In tegenstelling tot het verpleeghuis, dat huiselijkheid en vertrouwheid uitstraalt ten voordele van bewoners met dementie, is er in het kinderdagverblijf aandacht besteed aan het creëren van een lichte en moderne uitstraling. De kleurrijke linoleumvloeren zijn de enige elementen die breken met het stijlvolle ontwerp.

"Er is een oud vooroordeel dat kinderdagverblijven eruit moeten zien als een leuk huis. De kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om hun eigen accenten aan de kamers toe te voegen met tekeningen, schilderijen en andere zelfgemaakte creaties. De muren en plafonds zijn daarom eenvoudig en helder gehouden ”, legt Kristina Møller Hansen uit.

Robuustheid is een belangrijke parameter geweest bij de materiaalkeuze, omdat het centrum bestand moet zijn tegen de dagelijkse activiteiten van de kinderen. Alle materialen zijn duurzaam en dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat. Akoestische panelen van Troldtekt zijn daarom geïnstalleerd op de plafonds en op een aantal muren in het kinderdagverblijf.

“Kinderen zijn zowel luidruchtig als zeer actief. Dit vraagt om ruimtes met een goede akoestiek. De lichte akoestische panelen zorgen voor een aantrekkelijke uniformiteit in de hele instelling - vooral in de activiteitenruimtes, waar ze zich helemaal tot de vloer uitstrekken. Ze creëren ook een superieur akoestisch binnenklimaat dat het spelen van de kinderen ondersteunt, ”zegt Kristina Møller Hansen.

De beste kinderinstellingen zijn niet allemaal hetzelfde

FEITEN: Over Huset Nyvang

  • Huset Nyvang, een geïntegreerd kinderdagverblijf, geopend in februari 2018.
  • Het centrum biedt plaats aan ongeveer 130 kinderen van 0-5 jaar.
  • C. C. Contractor is de aannemer voor het project, dat is ontworpen door Friis & Moltke.
  • Het gebouw ontving de Deense bouwprijs voor de gezondheidszorg in 2017. Deze prijs wordt uitgereikt door Nohrcon.
Een centrum voor leren en leven voor kinderen en ouderen

Architecten: Friis & Moltke Architects
Klant: Gemeente Randers

Troldtekt producten
Plafondpanelen: Troldtekt en Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur: Wit 101
Structuur: Ultrafijn (1.0 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen, K5
Montage: Met Troldtekt schroeven

>> Lees meer over het project in de referentiegedeelte van Troldtekt

Thema: Bouw betere kinderopvang-instellingen

Het aantal kinderen neemt toe in verschillende Noord-Europese landen, dus ook de behoefte aan nieuwe kinderzorginstellingen. Het is belangrijk om het perspectief van de kinderen mee te nemen in het ontwerp van de nieuwe instellingen. Ook moet de architectuur de ontwikkeling van lichaam en geest ondersteunen.

In een nieuw thema Troldtekt A / S richt zich op architectuur in kinderzorginstellingen

>> Lees hier meer

Bouw betere kinderopvanginstellingen | Troldtekt tema