Alnatura stelt nieuwe norm met DGNB platina

12:e dec. 2019

Alnatura, een Duitse distributeur van biologische voedingsproducten, heeft met haar nieuwe hoofdkantoor in Darmstadt nieuwe normen gesteld voor duurzame bouw en het gebruik van natuurlijke materialen. Het gebouw is op het hoogste niveau DGNB-gecertificeerd - platina.

In september stond Alnatura Arbeitswelt centraal in de Duitse opening van de World Green Building Week.

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

Bij het ontwerpen van Alnatura Arbeitswelt - Alnatura Working Environment - hebben de architecten Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 een waar meesterwerk gebouwd, in de stad Darmstadt in het zuidwesten van Duitsland. Het kantoorgebouw van 13.500 vierkante meter is ontworpen volgens holistische en duurzame principes, die het de hoogste certificering - platina - in het DGNB-systeem hebben opgeleverd.

Om platina-gecertificeerd te zijn moet een gebouw minimaal 80 procent van de mogelijke punten binnen de DGNB-criteria scoren.

De werkplek Alnatura Arbeitswelt voor ca. 420 medewerkers maakt indruk met haar eenvoudige en natuurlijke esthetiek. Het kantoorgebouw voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van ecologie, economie, sociaal-culturele en functionele aspecten, technologie, processen en locatie. Christine Lemaitre, CEO van DGNB, zegt:

“Certificering door DGNB (Duitse Sustainable Building Council) is gebaseerd op Alnatura's creatie van een toekomstgericht, kwalitatief hoogstaand gebouw met deze nieuwe werkomgeving. De focus ligt zowel op het milieu en de mensen als op economische efficiëntie op de lange termijn. "

“Het platina-gecertificeerde project is een lichtend voorbeeld binnen duurzaam bouwen en stond daarom ook in de aandacht tijdens de opening van de World Green Building Week 2019 in september. Als organisator van de campagne in Duitsland organiseerde DGNB het openingsevenement in Stuttgart - in samenwerking met Troldtekt. ”

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

Gebouwd met natuurlijke materialen

Alnatura Arbeitswelt is uniek vanwege het feit dat het een houten structuur is waarvan twee gevels zijn gebouwd met geramde aarde. Zowel hout als geramde aarde zijn natuurlijke materialen en behoren tot de meest duurzame materialen die beschikbaar zijn vanuit een levenscyclusperspectief.

>> Lees het thema over meer hout in de bouw

Hout speelt ook een belangrijke rol in het interieurontwerp van het gebouw - onder andere door de keuze van grijze Troldtekt akoestische panelen in het restaurant van het kantoorgebouw. Troldtekt akoestische panelen zijn gemaakt van de natuurlijke materialen hout en cement. Tegelijkertijd dragen de akoestische panelen bij aan een gezond binnenklimaat en een effectieve brandbeveiliging.

Het vegetarische restaurant van het gebouw, dat ook geopend is voor het publiek, maakt deel uit van de Tibits-keten, die ook restaurants in onder andere Zürich en Londen runt. Hier kiezen gasten gezonde vegetarische en veganistische gerechten uit een buffet en betalen ze volgens het gewicht van het voedsel. Een concept dat perfect aansluit bij het duurzame profiel van Alnatura Arbeitswelt.

Een voor de hand liggend partnerschap

Een ander uniek kenmerk van het kantoorgebouw is de geothermische wandverwarming. Een ondergronds kanaal zorgt ervoor dat gematigde lucht uit een nabijgelegen bos het gebouw wordt ingevoerd, terwijl zonnecellen op het dak elektriciteit leveren.

De natuurlijke materialen en de enorme nadruk op energiebesparing maakten Alnatura Arbeitswelt een voor de hand liggende keuze voor de World Green Building Week. Het was even logisch voor Troldtekt om als partner aan de opening deel te nemen.

“We zijn lid van de Duitse DGNB-vereniging en voor ons was het volkomen logisch om samen te werken met DGNB op de World Green Building Week. Vooral wanneer een dergelijk visionair kantoorgebouwproject met onze akoestische panelen zo'n centrale rol speelde, ”zegt Peer Leth, CEO van Troldtekt A / S, en vervolgt:

“Onze akoestische plafonds zijn gecertificeerd volgens het Cradle to Cradle-ontwerpconcept. Ons werk is daarom gebaseerd op principes die overeenkomen met de DGNB-certificeringscriteria en een aantal andere toonaangevende certificeringen voor duurzaam bouwen. ”

 >> Lees meer over Troldtekt en de duurzaamheidscertificeringen in dit artikel

Troldtekt akoestische plafonds in schoolgebouwen

Feiten over Alnatura Arbeitswelt

Architecten: haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Klant: Alnatura Foundation, Bickenbach

Troldtekt producten
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Grijs 208
Structuur: Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen, K5
Montage: Met Troldtekt schroeven

>> Lees meer over het project op de referentiepagina van Troldtekt

THEMA: Duurzame bouwcertificeringen

Gebouwen waarvan is gedocumenteerd dat ze duurzaam zijn, bieden voordelen voor het milieu, gebruikers en ontwikkelaars.

In een online thema richt Troldtekt zich op de voordelen van certificeringen voor duurzaam bouwen. Het thema omvat interviews met experts van Henning Larsen Architects en Ramboll, inspiratie van duurzame gebouwen in Noord-Europa en nieuws over de bijdrage van Troldtekt aan de toonaangevende certificeringen.

>> Lees hier andere thema-artikelen

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen