Certificeringen leggen de lat hoger voor duurzaam bouwen

12:e dec. 2019

Henning Larsen Architects werkt systematisch met certificeringseisen bij het ontwerpen van gebouwen die een duurzaam keurmerk nodig hebben.

Lees het interview met architect Martha Lewis, Hoofd Materialen bij het bedrijf. Ze legt de vereisten uit bij het werken met certificeringen en wat het bedrijf hiermee wint.

Certificeringen leggen de lat hoger voor duurzaam bouwen

Gebouwcertificeringen zoals DGNB, LEED, BREEAM, Sweden Green Building Council en WELL maken het zoveel gemakkelijker om duurzame gebouwen te ontwikkelen die opvallen. De certificeringen zijn daarom een enorme bonus voor de mensen die de gebouwen gaan gebruiken, voor het milieu en voor alle verschillende belanghebbenden, aldus Martha Lewis, architect en Hoofd Materialen bij Henning Larsen Architects:

“Veel mensen in de bouwsector beginnen zich te realiseren dat we duurzamer moeten bouwen. De bouwcertificeringen zijn een fantastische kans om concrete actie te ondernemen. Ze bevorderen koolstofbesparing, vergroten de transparantie en traceerbaarheid en verminderen het gebruik van gevaarlijke stoffen ”, zegt ze, en voegt toe:

“Als architecten krijgen we de kans om gebouwen of buurten te creëren die een optimale omgeving bieden voor de mensen die ze gaan gebruiken, omdat we als onderdeel van een certificering een aantal parameters heel nauw moeten overwegen. Dit kan alles zijn, van toegankelijkheid tot details zoals voegmateriaal dat geen schadelijke stoffen afgeeft. De certificering van gebouwen omvat een brede focus op allerlei duurzame maatregelen. ”

Positief voor ontwerp en functie

Martha Lewis is een DGNB-auditor, een WELL Accredited Professional (WELL AP) en een LEED Green Associate. Haar bureau ligt daarom vol met projecten die ontwikkelaars willen laten certificeren onder een specifiek duurzaam certificatieschema - mogelijk zelfs op een specifiek niveau.

“Bij dergelijke projecten ligt de lat vanaf het begin aanzienlijk hoger dan voor gebouwen die niet worden gecertificeerd. Je kunt niet onder bepaalde oplossingen uitkomen of met minder wegkomen, bijvoorbeeld omdat de oorspronkelijke ideeën te duur zijn. Het werk moet gewoon gedaan worden. Dit is zeer positief voor het ontwerp en de functie van het gebouw, voor de materiaalkeuze en voor de documentatie en kennis over het gebouw die de ontwikkelaar in de operationele fase kan brengen, ”legt Martha Lewis uit.

Als een natuurlijk gevolg van het zeer grondige proces, vindt ze het belangrijk om een realistisch tijdsbestek te kiezen en een redelijke overeenkomst met de ontwikkelaar te sluiten. Projecten moeten ook financieel duurzaam zijn voor de architect.

“We moeten onderhandelen over een redelijke vergoeding, want het valt niet te ontkennen dat het hele proces meer tijd kost als een gebouw gecertificeerd moet worden. Er is extra tijd nodig voor enquêtes, het selecteren van de juiste materialen en voor het opstellen van milieu- en economische levenscyclusanalyses. Over het algemeen moeten we de dingen dieper bekijken dan wanneer we werken met gebouwen die niet worden gecertificeerd. We moeten meer documentatie produceren, meer foto's maken en meer rapporten schrijven ', zegt Martha Lewis.

Eerlijke producenten besparen architecten tijd

Ze vermeldt dat het een groot voordeel is in het documentatieproces als de fabrikanten van bouwmaterialen gedetailleerde productinformatie beschikbaar stellen. Dit kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van milieuverklaringen voor producten en inhoudsverklaringen.

“Het maakt het kiezen van de juiste materialen veel eenvoudiger als leveranciers er voor zorgen dat volledige transparantie wordt gewaarborgd - zelfs als ze zeggen dat ze een bepaalde aanbeveling niet helemaal naleven. Transparantie is een sleutelwoord binnen duurzaam bouwen. Het maakt het leven voor ons als consultants veel gemakkelijker, maar het is ook belangrijk voor ontwikkelaars, zodat ze weten waar hun gebouwen van zijn gemaakt, "zegt Martha Lewis.

Ze herinnert zich een project waarbij een nieuw gebouw werd ontworpen voor de openbare dienst in Minneapolis, VS. Het nieuwe gebouw moest LEED-gecertificeerd zijn en het Deense team van Martha Lewis werkte daarom samen met lokale architecten om de juiste producten voor het gebouw te vinden.

“We moesten producten kiezen die het architecturale concept ondersteunen, maar die ook aan de LEED-criteria voldeden. We moesten voor elk product drie mogelijke opties bieden, omdat het project moest voldoen aan de criteria voor openbare aanbestedingen. De LEED-criteria zijn zeer streng als het gaat om productinformatie, transparantie en traceerbaarheid, dus we hebben duidelijk de keuze gemaakt van fabrikanten die gemakkelijk toegankelijke documentatiepakketten hebben gepubliceerd. Anders zouden onze vergoedingen onze tijd gewoon niet hebben gedekt ”, zegt Martha Lewis.

Duurzaamheid is breed verankerd

Op het  CV van Martha Lewis staat ook het stadhuis van Middelfart, het eerste gebouw in Denemarken dat DGNB-gecertificeerd was op platinaniveau en daarnaast een diamantcertificering ontving voor zijn uitstekende architecturale kwaliteiten en functionaliteit. Net als bij de meeste andere projecten was de bouw van het gebouw een langdurig proces, waarbij Martha Lewis DGNB gebruikte als managementtool.

“Het is belangrijk voor ons om diepgaande kennis te hebben van het certificatieschema waarmee we samenwerken. Ik moet precies weten wanneer ik in het proces de verschillende criteria moet aanpakken. De betrokken hoeveelheden informatie zijn enorm, dus er is goed procesbeheer en overzicht nodig om te weten wanneer de beste tijd is voor de bouwtechnici, projectplanners, architecten of ontwerpers om de nodige informatie te krijgen. Ik zie mijn rol als die van een vertaler, die de criteria begrijpelijk maakt voor de rest van het team ”, legt Martha Lewis uit en voegt eraan toe:

“Dat gezegd hebbende, proberen we de verantwoordelijkheid voor de duurzaamheid van onze projecten door de hele organisatie te laten druppelen. Kennis hoort niet bij particulieren te liggen en bij Henning Larsen Architects is er nu een grote groep standaarddragers die zeer vertrouwd zijn met het certificeringswerk. Gelukkig zien we dat de vraag naar duurzaamheid in bouwprojecten gestaag groeit, ”voegt ze eraan toe.

>> Lees over Troldtekt’s documentatie voor vooraanstaande certificatieschema’s 

Troldtekt online thema: certificeringen leggen de lat hoger voor duurzaam bouwen

FOTO:
Martha Lewis, architect en Hoofd Materialen bij Henning Larsen Architects.

THEMA: Duurzame bouwcertificeringen

Gebouwen waarvan is gedocumenteerd dat ze duurzaam zijn, bieden voordelen voor het milieu, gebruikers en ontwikkelaars.

In een online thema richt Troldtekt zich op de voordelen van certificeringen voor duurzaam bouwen. Het thema omvat interviews met experts van Henning Larsen Architects en Ramboll, inspiratie van duurzame gebouwen in Noord-Europa en nieuws over de bijdrage van Troldtekt aan de toonaangevende certificeringen.

>> Lees hier andere thema-artikelen

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen