Duurzaam laboratorium opent in Berlijn

12:e dec. 2019

Troldtekt akoestische oplossingen zijn toegepast in 's werelds eerste C2C LAB, dat net is geopend in Berlijn.

Het gerenoveerde gebouw is een educatief centrum, een NGO-kantoor en een ‘living lab’ voor Cradle to Cradle gecertificeerde bouwmaterialen.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen
Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen

In een nieuw kenniscentrum in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg kunnen architecten Cradle to Cradle-gecertificeerde bouwmaterialen en circulaire materiaalstromen ervaren en ermee experimenteren. Het C2C LAB herbergt een educatief centrum, kantoren voor de NGO Cradle to Cradle e.V. en een 'levend laboratorium'.

Groene wanden die de lucht zuiveren, tapijten die deeltjes absorberen en kantoormeubilair dat niet alleen gezond is voor mensen maar ook voor het milieu. Alle materialen die worden gebruikt in het 400 vierkante meter grote C2C LAB voldoen aan de Cradle to Cradle-criteria voor gezonde producten die kunnen worden teruggebracht naar de natuur of kunnen worden gerecycled in nieuwe producten.

“Met het C2C LAB zijn we er trots op 's werelds eerste renovatie van een bestaand gebouw volgens de Cradle to Cradle-criteria te leveren en te laten zien hoe‘ Cradle to Cradle ’in de praktijk werkt. We creëren een uniek project dat hopelijk zal dienen als voorbeeld, "zegt Tim Janßen, uitvoerend directeur en bestuurslid van Cradle to Cradle e.V., die achter het project zit.

Het gebouw waarin C2C LAB zich bevindt dateert uit 1986 en werd oorspronkelijk gebouwd als een zogenaamde Plattenbau met behulp van grote, geprefabriceerde ijzerbetonplaten; een constructiemethode die typisch was voor Oost-Duitsland.

Een uitgebreide, groene renovatie

Tijdens het renovatieproces werd de begane grond van het gebouw volledig herzien. De oude muren werden gesloopt en C2C-glaswanden werden geïnstalleerd om acht kantoren te creëren die lichter en opener zijn dan hun voorgangers. Tegelijkertijd werden oude beschadigde vloeren verwijderd en vervangen door C2C-tapijten en harde vloeren. Andere duurzamere vloeren zijn bewaard gebleven, inclusief delen van terrazzovloeren. Om veel natuurlijk licht in het gebouw te laten, werden de raamopeningen vergroot en vervangen door C2C-raamsystemen.

“De rol van duurzaam bouwen in nieuwbouwprojecten groeit voortdurend. Het belang ervan voor renovatieprojecten daarentegen is een nichegebied dat we op bredere schaal willen uitbreiden met de renovatie van het C2C LAB, ”legt Tim Janßen uit, en voegt eraan toe:

“Het C2C LAB is een realistisch laboratorium voor C2C-projecten, met innovaties en voorbeeldmaterialen voor renovaties en dagelijks gebruik. De renovatie illustreert hoe kan worden gewerkt aan een bestaand gebouw volgens de C2C-principes, hoe recyclebare producten verstandig kunnen worden gebruikt volgens hun gebruiksscenario en de uitdagingen waarmee we nog steeds worden geconfronteerd.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen

De gebruikte bouwtechnieken voldeden ook aan het Cradle to Cradle-criterium van 'Ontwerpen voor demontage', wat betekent dat er geen materialen aan elkaar zijn gelijmd met schuim of andere lijmen. Samen zorgen de C2C-muurverven, akoestische plafonds en groene wanden niet alleen voor een gezonde omgeving, maar geven ze het gebouw ook een natuurlijke uitstraling.
 
Verschillende Troldtekt akoestische panelen zijn gebruikt op plafonds en wanden in onder andere de vergaderzalen.

Behoefte aan duurzame innovatie

Troldtekt akoestische panelen zijn gemaakt van de natuurlijke materialen hout en cement. De panelen zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd op zilverniveau en circulaire principes zijn een belangrijk onderdeel van de strategie van Troldtekt. Afval van de productie van Troldtekt panelen wordt bijvoorbeeld gebruikt als bodemverbeteraar of bij de productie van nieuw cement in Aalborg, Portland.

“De hulpbronnen van de planeet kunnen de traditionele consumptiepatronen gewoon niet bijhouden. Er is daarom behoefte aan duurzame innovatie. Het Cradle to Cradle model geeft het voorbeeld door tools beschikbaar te stellen waarmee bedrijven systematisch met de circulaire economie kunnen werken. We willen een bijdrage leveren aan deze trend - omwille van de samenleving, en omdat duurzame productie een belangrijke concurrentieparameter zal worden in de komende jaren, ”zegt Pold Leth, CEO van Troldtekt.

“Duitsland is een van onze thuismarkten en daarom is het voor ons volkomen logisch om Cradle to Cradle e.V. te ondersteunen, dat op intelligente wijze werkt aan de bevordering van de circulaire economie. De opening van het nieuwe C2C LAB weerspiegelt dit”, voegt hij eraan toe.

Geopend op C2C Top

Als C2C LAB-partner was Troldtekt in september op de C2C Top: Building & Architecture, waar enkele honderden deelnemers bij elkaar kwamen op Umweltforum Berlijn. De conferentie markeerde ook de officiële opening van het C2C LAB, met begeleide rondleidingen naar het nieuwe laboratorium.

>> Lees meer over Troldtekt en Cradle to Cradle

Duurzaam laboratorium opent in Berlijn

C2C LAB FEITEN:

  • Het gebouw met het C2C LAB van 400 vierkante meter werd oorspronkelijk gebouwd in 1986.
  • Het C2C LAB is volledig gerenoveerd met gezonde materialen, in overeenstemming met de Cradle to Cradle-principes.
  • Meer dan 30 partners zijn betrokken geweest bij de oprichting van het C2C LAB.
  • De C2C LAB-activiteiten omvatten trainingscursussen, rondleidingen, een C2C-expertforum, seminars en workshops.
  • Het C2C LAB zal ook dienen als een werkplek voor werknemers van de Cradle to Cradle e.V. NGO.
Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen

Troldtekt producten

Plafond- en wandpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Naturel crème, grijs 202, wit 101
Structuur: Extreem fijn (0,5 mm houtwol) en ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen, K5, en 5 mm schuine randen met groef, K5-N

>> Lees meer over het project op de referentiepagina van Troldtekt

THEMA: Duurzame bouwcertificeringen

Gebouwen waarvan is gedocumenteerd dat ze duurzaam zijn, bieden voordelen voor het milieu, gebruikers en ontwikkelaars.

In een online thema richt Troldtekt zich op de voordelen van certificeringen voor duurzaam bouwen. Het thema omvat interviews met experts van Henning Larsen Architects en Ramboll, inspiratie van duurzame gebouwen in Noord-Europa en nieuws over de bijdrage van Troldtekt aan de toonaangevende certificeringen.

>> Lees hier andere thema-artikelen

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen