Een kantooromgeving ontworpen voor welzijn

12:e dec. 2019

Werknemers die gedijen presteren beter. Dat is de filosofie van Eminent en de reden dat de kantoren zijn ontworpen om het welzijn van gebruikers te bevorderen, waardoor dit het eerste WELL-gecertificeerde kantoorgebouw in de Noordse regio is.

Eminent is ook goud-gecertificeerd door de Sweden Green Building Council. Het project is ontworpen door Kanozi Architects.

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen

Lucht, water, geluid, licht, voeding, fitness en comfort. Dat zijn de zeven belangrijkste ingrediënten van het Eminent-kantoorgebouw, dat is ontworpen om te worden gecertificeerd volgens de duurzame WELL-norm.

De kantoren beschikken onder meer over lokaal geproduceerd voedsel dat deels op het dakterras wordt verbouwd, kunst en design om mensen te verleiden de trap te nemen, een goed uitgeruste ondergrondse fietsenstalling, een nabijgelegen fitnesscentrum, lichttherapie en stress verlagende muziek. Het zijn allemaal elementen die zelden mee worden gerekend bij het ontwerp voor het bevorderen van een gezonde werkomgeving en binnenklimaat.

Kanozi Architects zijn de ontwerpers achter Eminent en architect SAR / MSA Åsa Jentsch zegt over het project:

“De WELL-certificering bevat waarden die erg in lijn zijn met wat wij als architecten willen inbrengen in onze projecten. Door gedurende het ontwerpproces met WELL te werken, hebben we een nieuw kader gecreëerd om te praten over dingen als natuurlijk licht, een sterke verbinding tussen de binnen- en buitenomgeving en sculpturale, prominente trappen. Het hele team van architecten, ingenieurs, aannemers en ontwikkelaars begon plotseling de menselijke aspecten van het gebouw en het ontwerp ervan te bespreken en te waarderen.”

Punten voor esthetiek en gezonde materialen

Menselijke gezondheid en welzijn staan centraal in het WELL-programma, dat wordt beheerd door het International WELL Building Institute (IWBI). Parameters zoals lucht, water, geluid, licht, voeding en fitness spelen allemaal een belangrijke rol in de certificering.

In 2019 documenteerde Ramboll hoe de esthetiek van de akoestische panelen van Troldtekt punten oplevert in het WELL-systeem, dat ook punten toekent voor het feit dat Troldtekt een Cradle to Cradle-gecertificeerd product is.

“WELL is een hulpmiddel om gezondheid en welzijn in gebouwen wereldwijd te bevorderen. De individuele producten in de gebouwen hebben een grote impact op deze aspecten, daarom is documentatie over een breed scala van aspecten meer dan ooit nodig. Troldtekt is een uitstekend voorbeeld van een verantwoordelijke producent die zijn verantwoordelijkheid erkent”, zegt Anna Bergman, WELL Accredited Professional en Expert Project Manager bij Ramboll Sweden.

Uitnodigende begane grond

Het team achter Eminent richtte zich bijvoorbeeld op hoe de materialen en de akoestische omgeving de ervaring van het betreden van het gebouw beïnvloeden. Ze kozen voor een breed palet van materialen om visuele variatie te bieden en een gemene deler bij het kiezen ervan waren tactiele oppervlakken en dichtheid. In de zogenaamde coffice zijn Troldtekt akoestische plafonds geïnstalleerd.

Coffice is het deel van de open en ruime begane grond waar Eminent de wereld binnen uitnodigt. Hier kan iedereen langskomen voor een kopje vers gezette koffie in het cafégedeelte - een half koffiehuis en een half kantoor - of ze nu op kantoor zijn voor zaken of gewoon langs het gebouw komen.

“Eminent omarmt haar omgeving en nodigt iedereen uit om binnenruimtes en elementen in het gebouw te verkennen. We hebben heel bewust een transparante en uitnodigende begane grond gecreëerd om van het grote gebouw een aangenaam toevluchtsoord in het stadsbeeld te maken ”, zegt Åsa Jentsch.

Akoestiek en welzijn

Åsa Jentsch benadrukt de akoestische omgeving als een belangrijk aspect van de gebruikers- en bezoekerservaring bij Eminent.

“Een gezonde akoestische omgeving helpt om een goede eerste indruk te creëren. En een rustige sfeer is essentieel voor degenen die bij Eminent werken, omdat het zo veel gemakkelijker is om zich te concentreren. De WELL-gids biedt hulpmiddelen om een gezond soundscape te creëren, dus het is absoluut iets waar we bewust mee hebben gewerkt, ”zegt Åsa Jentsch.

“De filosofie is dat het mensen positief beïnvloedt als ze geen ongewenste informatie hoeven te verwerken die hen via geluid bereikt terwijl ze werken en socialiseren. In deze context draagt Troldtekt bij aan de akoestische omgeving, maar omdat ze van hout zijn gemaakt, voegen de akoestische panelen ook een nostalgische dimensie toe in een Zweedse context ”, vervolgt ze.

Eminent ligt in Hyllie tussen Malmö in Zweden en de Øresund-brug. Het is het eerste WELL-gecertificeerde gebouw in de Noordse regio. Het kantoorgebouw is ook goud-gecertificeerd door de Sweden Green Building Council, de hoogste milieuklasse voor gebouwen in Zweden.

Troldtekt interview met Åsa Jentsch van Kanozi Architects - de ontwerpers achter Eminent, het eerste WELL-gecertificeerde kantoorgebouw in de Noordse regio

FOTO:
Åsa Jentsch, architect SAR / MSA bij Kanozi Architects.

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen

Feiten over Eminent

Architecten: Kanozi Arkitekter

Troldtekt producten
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Naturel grijs
Structuur: Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking: Rechte kanten met sponning voor zichtbare profielen, K0-FS
Montage: Met T24 profielsysteem

>> Lees meer over het project op de referentiepagina van Troldtekt

THEMA: Duurzame bouwcertificeringen

Gebouwen waarvan is gedocumenteerd dat ze duurzaam zijn, bieden voordelen voor het milieu, gebruikers en ontwikkelaars.

In een online thema richt Troldtekt zich op de voordelen van certificeringen voor duurzaam bouwen. Het thema omvat interviews met experts van Henning Larsen Architects en Ramboll, inspiratie van duurzame gebouwen in Noord-Europa en nieuws over de bijdrage van Troldtekt aan de toonaangevende certificeringen.

>> Lees hier andere thema-artikelen

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen