Google gesystematiseerd duurzame materialen

9:e feb. 2016

Portico is de naam van de nieuwe database van Google. Het is ontworpen om het gemakkelijker te maken voor project planners, om slimme en gezonde materialen te kiezen voor de bouw van productieve werkomgevingen voor de werknemers van de grote zoekmachine.

Een Cradle to Cradle certificaat geeft direct toegang tot de database en Troldtekt is dus al in Portico geregistreerd. Het doel voor de database is om meer dan 10.000 producten in 2016 op te nemen.

Troldtekt Google Portico

Een Cradle to Cradle certificaat geeft toegang tot dit nieuwe en spannende initiatief van Google, de Portico database, die duurzame producten systematiseerd. Troldtekt is daarom ingeschreven in Portico, waardoor het makkelijker is voor architecten, ingenieurs en anderen die werken aan bouwprojecten voor Google om gezonde bouwmaterialen en apparatuur te kiezen. 

Het opzetten van de database is onderdeel van Google 'Healthy Materials Program', die wereldwijd zal zorgen voor gezonde gebouwen in de Google-groep. "We creëren een gezonde en productieve werkomgeving die onze mensen zullen inspireren en energie zullen geven", schrijft Google in de presentatie van Portico PDF.

Ambitieuze doelstelling

Een bètaversie van Portico werd getest in 2014, de uiteindelijke versie is nu van start gegaan met een aanmoediging voor fabrikanten die hun producten registreren in de database. Het doel voor Portico is om in 2016 een duurzame bibliotheek te zijn met beschrijvingen van 10.000 producten.

Terwijl een Cradle to Cradle-certificaat (echter geen Basic evaluatie in C2C versie 3.0) directe toegang biedt tot de database, kunnen producten ook worden beschouwd indien zij zijn beoordeeld met een Health Product Declaration of GreenScreen voor veiliger Chemicals. De drie certificeringen zijn samengebracht in een Portico puntensysteem, waarbij een schaal van 0-16 de duurzaamheid van de producten beloont.

In overeenstemming met het streven van de grote zoekmachines naar transparantie, worden extra punten toegekend aan fabrikanten die hun environmental product declarations (EPDs) milieuproductverklaringen.

Zie PDF over het puntensysteem