Hoe Troldtekt bijdraagt aan de certificering van duurzame gebouwen

12:e dec. 2019

Een gebouw dat is gedocumenteerd als duurzaam, biedt een breed scala aan voordelen voor het milieu en het binnenklimaat, alsook op het gebied van bruikbaarheid, welzijn van de gebruiker en de operationele economie.

Bekijk hoe Troldtekt positief bijdraagt aan vier toonaangevende duurzaamheidscertificeringen: LEED, BREEAM, WELL en DGNB.

Troldtekt online thema: Meer hout in de bouw

Veel consultants en ontwikkelaars kiezen ervoor om te bouwen volgens één of meer duurzame certificeringsnormen. Dit kan een gebouw gezonder maken voor de omgeving en bewoners en kan het ook financieel aantrekkelijker maken voor de ontwikkelaar.

In het marktonderzoek naar duurzame gebouwen uit 2019 verzamelde het ingenieursbureau Ramboll antwoorden van bijna 400 Scandinavische vastgoed- en bouwdeskundigen. Maar liefst 90 procent van hen ziet duurzaamheid als een sleutelfactor bij het bepalen van het succes van een project. Bovendien toont het onderzoek aan dat duurzame gebouwen gemiddeld een 6-10 procent hogere vastgoed- en huurwaarde hebben en 5-10 procent lagere bedrijfskosten.

LEED, BREEAM, WELL en DGNB zijn vier toonaangevende vrijwillige regelingen voor het certificeren van duurzame gebouwen. De schema's bieden bouwers en consultants een hulpmiddel om te berekenen hoe hun beslissingen en materiaalkeuzes van invloed zijn op de duurzaamheid van het voltooide gebouw.

Een gecertificeerd natuurlijk product

Troldtekt akoestische oplossingen dragen positief bij aan de certificering van gebouwen. De akoestische panelen bestaan uit het natuurlijke materiaal hout en cement, gewonnen uit Deense minerale bronnen - en kunnen zelfs worden geleverd in de categorie 'FSC 100%' (FSC® C115450), wat betekent dat al het hout in elk paneel voldoet aan de vereisten voor verantwoorde bosbouw.

De bedrijfsstrategie van Troldtekt is gebaseerd op de circulaire principes van het Cradle to Cradle-concept en onze producten zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd op zilverniveau.

“Het basisidee is dat producten en afval kunnen worden teruggebracht naar de biologische cyclus en nieuwe waarde kunnen creëren. Troldtekt panelen kunnen dit op verschillende manieren doen, onder andere als compost en door recycling van afvalproducten bij de productie van cement. We stellen voortdurend nieuwe duurzame doelen, ”zegt Peer Leth, CEO van Troldtekt A / S.

Goed gedocumenteerde bijdrage

In samenwerking met Ramboll heeft Troldtekt gedocumenteerd hoe haar akoestische oplossingen bijdragen aan de verschillende criteria voor LEED-, BREEAM-, WELL- en DGNB-certificering. Ramboll heeft documentatiepakketten gemaakt die zijn ontworpen om consultants te helpen de specifieke bijdrage van Troldtekt aan de vier schema's te beoordelen.

Wat nieuw is, is dat de documentatiepakketten ook WELL bevatten, dat zich met name richt op het verbeteren van de menselijke gezondheid en het welzijn door de gebouwde omgeving. WELL verschilt van de meer technische certificeringen en wordt daarom vaak in combinatie met één daarvan gebruikt.

Troldtekt kan bijdragen tot 20 procent van de criteria voor een WELL-certificering. WELL beloont onder meer het feit dat Troldtekt akoestische oplossingen Cradle to Cradle-gecertificeerd zijn op basis van uitgebreide documentatie over de gezondheid van materialen.

Hoe Troldtekt kan bijdragen

De vier verschillende bouwcertificeringen geven elk prioriteit aan verschillende aspecten. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen: van de fabrikanten van de materialen wordt doorgaans verwacht dat ze aan zeer strikte documentatie-eisen voldoen.

In de loop der jaren heeft LEED, het Amerikaanse certificatieschema, haar materiaal-specifieke eisen voortdurend verhoogd, terwijl onder het Britse certificatieschema BREEAM de klimaat- en milieu-impact van de materialen moet worden gedocumenteerd in een levenscyclusanalyse van het gebouw.

In deze context is het positief dat Troldtekt een milieuproductverklaring (EPD) heeft die transparantie en gegevensbeveiliging garandeert. Troldtekt heeft ook grondig gedocumenteerd hoe haar producten bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en een circulaire economie. Alle certificeringen belonen het gebruik van gecertificeerd hout van duurzame bosbouwactiviteiten en verantwoorde cementproductie voor de akoestische panelen van Troldtekt.

>> Lees meer over Troldtekt en het milieu

THEMA: Duurzame bouwcertificeringen

Gebouwen waarvan is gedocumenteerd dat ze duurzaam zijn, bieden voordelen voor het milieu, gebruikers en ontwikkelaars.

In een online thema richt Troldtekt zich op de voordelen van certificeringen voor duurzaam bouwen. Het thema omvat interviews met experts van Henning Larsen Architects en Ramboll, inspiratie van duurzame gebouwen in Noord-Europa en nieuws over de bijdrage van Troldtekt aan de toonaangevende certificeringen.

>> Lees hier andere thema-artikelen

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen