LEED en BREEAM-NL erkennen Cradle to Cradle

9:e feb. 2016

In de laatste versies van de Amerikaanse LEED-certificering en de Nederlandse versie van de BREEAM-regeling, zijn de kredieten en punten toegekend wanneer Cradle to Cradle gecertificeerde producten worden gebruikt in gebouwen.

Cradle to Cradle certificering kan worden bereikt voor producten die, na grondig onderzoek, voldoen aan de eisen in vijf gebieden. Zo moet het product duurzaam geproduceerd worden en zo gezond zijn dat het een deel van een biologische of technische kringloop kunnen worden. 

Troldtekt, Google HQ

In de afgelopen jaren, is de populariteit van het duurzaam ontwerpconcept Cradle to Cradle wereldwijd gestegen. Het basisprincipe van het concept is dat het mogelijk moet zijn voor alle producten om als grondstof te worden gebruikt in een biologische of technische kringloop. Nu begint het concept op genomen te worden door de internationale certificatiesystemen.

Draagt bij aan LEED en BREEAM-NL

Dit geldt bijvoorbeeld voor de Amerikaanse LEED-regeling, die in de laatste versie een voorstander is voor het gebruik van Cradle to Cradle- producten.

Cradle to Cradle product kent een score van basic, brons, zilver, goud of platina binnen vijf parameters. Het is het resultaat voor ‘Material health’, die beslist of een bouwmateriaal kan bijdragen aan LEED-credits. Het is via de credits dat een gebouw verdient die nodig zijn voor LEED-certificering punten.

Bovendien is de Nederlandse versie van de Britse BREEAM regeling nu punten aan het toekennen voor het gebruik van Cradle to Cradle materialen – dit is niet iets wat de Britse versie doet.

 

FEITEN: Troldtekt en certificeringen

Troldtekt is Cradle to Cradle gecertificeerd en op deze manier kan het bijdragen aan LEED en BREEAM-NL. Troldtekt draagt al punten bij aan DGNB, LEED en BREEAM: 

  • De totale kosten van eigendom
  • Akoestische binnenklimaat
  • Ontgassing aan atmosferische binnenklimaat en giftigheid
  • Psychologische binnenklimaat (kunst)
  • Materialen

Lees meer over Troldtekt's bijdrage ann LEED, DGNB en BREEAM.