Schema overzicht | Duurzaam bouwen

9:e feb. 2016

DGNB, LEED, BREEAM, AKTIVHAUS en PASSIVHAUS. Wat zijn de verschillen tussen de diverse certificeringsregelingen? Hebben we er zo veel nodig?

Laat het allemaal duidelijk worden en hoor de standpunten van burgerlijk ingenieur en universitair hoofddocent Tine Steen Larsen -doctoraat aan de Universiteit van Aalborg in Denemarken. Ze is universitair hoofddocent aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Wetenschappen aan de Universiteit van Aalborg in Denemarken, en volgt de ontwikkelingen van de verschillende certificeringsregelingen.

Troldtekt Vestas

Gezien de enorme aandacht voor duurzaamheid in de bouw, zijn er in de afgelopen tien jaar een aantal internationale certificeringen ontstaan. Volgens Time Steen Larsen, is het de plicht van de consultants om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn met de verschillende regelingen om hun klanten in de juiste richting te kunnen wijzen.

"Natuurlijk hebben we niet 30 verschillende certificeringen binnen duurzaamheid nodig, maar ik denk dat het goed is om regelingen te hebben die in omvang variëren. Hopelijk zal het meer mensen stimuleren om duurzaam te bouwen en bovendien is het altijd beter dat sommige aspecten van een nieuw gebouw duurzaam, zijn dan helemaal geen" zegt ze.

Focus bepaalt certificering

Tine Steen Larsen is van mening dat de focus en de ambitie van de cliënt moet bepalen welke certificering relevant is voor een bepaald project.

"Als het idee 'slechts' is om energie te besparen, dan is het bouwen van een passiefhuis is prima. Echter, als de totale kosten van eigendom ook een factor is, dan is het noodzakelijk om een duurzame certificatieschema te kiezen zoals DGNB, die sociale, ecologische en economische duurzaamheid omvatten, legt ze uit.

"In mijn ervaring, zijn consultants goed op de hoogte met de verschillende regelingen. Echter, zijn veel klanten te voorzichtig en geven de voorkeur om te doen wat ze altijd hebben gedaan - misschien omdat ze verhalen hebben gehoord dat certificeringen duur zijn. Ik denk dat sommige van de prijzen die ik heb gehoord enorm overdreven zijn. De kosten van de certificering is slechts een fractie van de totale project prijs, en de prijs is een prijs die zichzelf al terug betaald wanneer je denkt aan de toegenomen kwaliteit", zegt Tine Steen Larsen. 

Belangrijkste regelingen

Er zijn een handvol certificaten die consultants en klanten zeker moeten hebben op hun radar. Hier zijn vijf van de belangrijkste:

DGNB

Het DGNB systeem omvat alle belangrijke aspecten van duurzaam bouwen - ecologische, economische, sociaal-culturele en functionele evenals technologie, processen en locatie. De eerste vier kwaliteit secties tellen evenveel mee in de beoordeling. Dit betekent dat het DGNB-systeem het enige systeem is dat het evenveel betekenis geeft aan het economische aspect van duurzaam bouwen als voor ecologische criteria.

Het DGNB certificatiesysteem is in Duitsland in 2008 gelanceerd.

LEED

LEED gebruikt dezelfde norm in alle landen en wordt daarom vaak gebruikt door bedrijven met belangen in verschillende landen en door internationale aannemers.

BREEAM

BREEAM is de Britse norm die werd gelanceerd in 1990. Vandaag de dag wordt BREEAM gebruikt in meer dan 50 landen, in zowel een internationale versie of als een land-specifieke norm. Zweden, Noorwegen, Nederland, Spanje en Duitsland hebben land versies van BREEAM.

Zowel LEED als BREEAM richten zich vooral op het milieu en het binnenklimaat en niet op de totale kosten van eigendom, zoals DGNB.

PASSIVHAUS

Passieve huizen werden voor het eerst ontwikkeld in Duitsland in 1990. Een passiefhuis heeft een zeer laag energieverbruik voor ruimteverwarming en een goede binnenklimaat.

"De Passivhaus regeling is gebaseerd op een aantal zeer mooie principes die van belang zijn in andere certificatieschema's. Echter, een passiefhuis valt niet onder de categorie van duurzame gebouwen als de focus op energiebesparing te beperkt is" legt Tine Steen Larsen uit.

AKTIVHAUS

Een actief huis is, in principe, een passief huis die is ingericht met actieve systemen die meer energie produceren dan het huis verbruikt. Dit kunnen bijvoorbeeld zonnecellen, zonnepanelen en warmtepompen zijn. Daarnaast is de duurzaamheid van de gebruikte materialen in de bouw van het gebouw opgenomen in een algemene beoordeling van het gebouw.

Lees meer over Troldtekt's bijdrage aan LEED, DGNB en BREEAM.